Avertisment privind siguranța zborurilor în perioada următoare: Un pilot din cinci suferă de depresie
Companiile aeriene trec cu vederea problemele legate de sănătatea mintală a piloților și a altor angajați din aviație, din dorința de a relua cât mai multe curse aeriene, avertizează mai mulți cercetători din Dublin. Ei susțin că acești angajați suferă de stres, anxietate și depresie după pandemie, dar că nu ar recunoaște asta în fața angajatorilor lor de teamă să nu își piardă locul de muncă.
Avertismentul vine în contextul în care companiile aeriene din întreaga lume relansează zborurile și încep să reangajeze piloții și echipajul, scrie Guardian.
Un total de 1.841 de zboruri au fost programate de pe aeroporturile din Marea Britanie către Franța, Spania, Italia și Grecia începând din 17 mai, ceea ce înseamnă o creștere a numărului cu peste 300%/ față de prima jumătate a lunii mai. Companiile aeriene din SUA au inaugurat săptămâna trecută sute de rute noi.
Datele sondajului arată că mulți dintre angajații din aviație vor simți efectul epuizării odată ce se vor întoarce la muncă, a declarat Paul Cullen, membru în echipa de cercetare.
„Nu putem ascunde asta sub preș. Datele arată că mare parte a piloți nu ar dezvălui angajatorului o problemă de sănătate mintală din cauza stigmatizării și a fricii de a-și pierde licența și, probabil, locul de muncă”, a spus el.
Un sondaj realizat în rândul a peste 1.000 de piloți din întreaga lume în 2019, a relevat că 18% au avut depresie moderată și 80% suferă de epuizare moderată. Mai mult de trei sferturi dintre respondenți au declarat că nu vor dezvălui astfel de probleme angajatorilor, iar 81% au afirmat că nu se simt apreciați de angajatori.
Un al doilea sondaj care a vizat peste 2.000 de lucrători din aviație – în special piloți, echipaj de cabină, controlori de trafic aerian și ingineri – în august 2020 a constatat că aceștia au suferit mai mult decât populația generală în timpul pandemiei. O cincime dintre piloți și 58% din personalul din aviație suferă de depresie moderată, comparativ cu 23% din populația din Marea Britanie, arată sondajul.
Mulți lucrători din aviație și-au pierdut veniturile în timpul pandemiei, iar unii au ajuns în situația de a-și pierde casele și mașinile. „După întoarcerea la locul de muncă, acele pericole care erau o problemă înainte de pandemie vor reveni. Dar rezistența persoanelor nu va fi la fel de puternică ca înainte și acest lucru ar putea avea un impact asupra siguranței zborului.”, a avertizat Paul Cullen.