Avertisment: Tonul din conserve contaminat cu mercur
Tonul din conserve este în mare parte contaminat cu mercur, o substanță dăunătoare sănătății, se arată într-un raport publicat marți, al Asociația pentru apărarea oceanelor Bloom și al ong-ului Foodwatch.
Potrivit HuffPost, Bloom a selectat aleatoriu 148 de conserve comercializate în cinci țări europene – Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia – și le a trimis spre testare la un laborator independent. Rezultatul: 100% conservele erau contaminate cu mercur, susține ong-ul Bloom.
Asociația pentru protecția oceanelor afirmă că în mai mult de o conservă din două nivelul mercurului depășește limita maximă fixată pentru unele specii de pește, respectiv de 0,3 mg/kg. De exemplu, în Franța conservele Petit Navir au un nivel al mercurului de 3,9 mg/kg.
Nivelurile maxime de mercur în cazul tonului, în vigoare în prezent în Europa, sunt stabilite pe baza ratei de contaminare a peștelui și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea omului. Și aceasta pentru a asigura vânzarea aproape 95% a tonului, subliniază raportul. Aceeași formulă se aplică și în cazul conservelor de rechin și pește-spadă.
Potrivit Le Monde, atunci când tonul este deshidratat, înainte de a fi conservat, concentrația de mercur crește. Un „conținut de mercur de 1 mg/kg în tonul proaspăt inițial duce la un conținut teoretic de aproximativ 2,7 mg/kg în conserva de pește”. Astfel, tonului, ,„dintre speciile cele mai contaminate, i se atribuie o toleranță maximă la mercur: de trei ori mai mare față de cea a speciilor cel mai puțin contaminate” .
Toxic pentru sistemul nervos
Mercurul, prezent în special în depozite atmosferice, provine de la centralele pe cărbune. El este inclus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) printre cele zece substanțe cu cea mai mare îngrijorare pentru sănătatea publică.
În ocean, mercurul se amestecă cu bacteriile și se transformă în metilmercur, un derivat și mai toxic. Acesta din urmă este clasificat drept „posibil cancerigen de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC)” .„Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (…); și după expunere pot fi observate tulburări neurologice și de comportament”, indică OMS.
Scandal de sănătate publică
Confruntate cu ceea ce ele numesc ”un adevărat scandal de sănătate publică” , ONG-urile cer „măsuri de urgență” . Ele solicită Comisiei Europene să se alinieze la cel mai strict nivel maxim pe care l-a stabilit pentru alte specii, adică 0,3 mg/kg, subliniază Camille Dorioz, director de campanii la Foodwatch.