Avertisment urgent al OMS: Superbacteria detectată în 16 țări

Publicat: 06 aug. 2024, 19:39, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Avertisment urgent al OMS: Superbacteria detectată în 16 țări
klebsiella-pneumoniae superbacterie hipervirulentă rezistență la antibiotice

O tulpină al unei superbacterii, calificată ca fiind hipervirulentă, se răspândește în mod periculos în toată lumea. Organizația Mondială a Sănătății recomandă dublarea vigilenței.

Într-un raport alarmant, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat o nouă amenințare bacteriană. După cum s-a raportat, noi tulpini ale unei superbacterii, considerată „periculoasă”, au fost descoperite în 16 țări țări din Africa, Europa, Estul Mediteranei, Pacificul de Vest, America și Asia de Sud-Est.

Lista celor 16 țări

Algeria, Argentina, Australia, Canada, Cambodgia, Hong Kong, India, Iran, Japonia, Oman, Papua Noua Guinee, Filipine, Elveția, Thailanda, Regatul Unit, SUA.

Hipervirulentă

Aflată deja în vizorul autorităților din domeniul sănătății, această superbacterie, numită Klebsiella pneumoniae (Kp), pune mari probleme în spitale, unde poate contamina echipamentele medicale și se poate răspândi rapid. Este de temut pentru capacitatea de a rezista celor mai puternice antibiotice. Prin urmare, superbacteria poate provoca infecții grave, chiar fatale. Se știe că provoacă pneumonie, infecții ale tractului urinar, infecții ale fluxului sanguin și meningită (inflamația mucoasei care înconjoară creierul și măduva spinării), în special în cazul pacienților vulnerabili.

Dar această bacterie a suferit mutații, făcând loc unei noi versiuni „hipervirulente”, care este și mai periculoasă. Și asta pentru că poate îmbolnăvi grav oamenii perfect sănătoși. „Poate provoca infecții invazive grave la persoane sănătoase, care se dezvoltă rapid și se răspândesc în diferite părți ale corpului”, transmite Centrul de Cercetare și Politică a Bolilor Infecțioase (CIDRAP) . „Infecțiile cauzate de tulpinile de hvKp au fost asociate cu morbiditate și mortalitate ridicate”.

Rezistență la antibiotice

Una dintre tulpinile descoperite, numită tipul secvenței (ST)23, este în mod deosbit îngrijorătoare. Aceasta posedă gene de carbapenemază rezistente la antibioticele carbapeneme și la toate antibioticele beta-lactamine disponibile (antibiotice de primă intenție în tratamentul majorității infecțiilor bacteriene).

Carbapenemele sunt antibiotice de rezervă, utilizate în infecții cu germeni multidrug-rezistenți.

”În general, bacteriile Gram-negative rezistente la carbapeneme reprezintă o preocupare majoră, deoarece capacitatea de tratament este foarte limitată”, a subliniat la rândul său dr. Amesh Adalja, cercetător principal în cadrul Centrului pentru securitate sanitară din cadrul Universității Johns Hopkins. ”Când combinați rezistența la carbapeneme cu hipervirulența manifestată de unele tulpini Kp, se obține rețeta pentru creșterea morbidității și mortalității din cauza acestei bacterii”, a adăugat el.

Acum, autoritățile se așteaptă la un risc crescut de răspândire a acestor tulpini atât în comunități cât și în spitale. ”Ca și în alte mecanisme de rezistență, riscul răspândirii ar putea să crească odată cu creșterea numărului de  deplasări ale oamenilor (în interiorul sau exteriorul țărilor)”, explică OMS, reamintind că prevalența acestor tulpini ”ar putea fi subestimată” din cauza limitelor în monitorizare și a faptului că infecțiile ”pot trece neobservate”.