Avertismentul constructorilor: Dacă se elimina facilitățile, se vor bloca investițiile
Cristian Erbaşu se plânge că Guvernul nu-i ascultă pe constructori și avertizează că şantierele se vor restrânge ca dimensiune.
Renunțarea la acordarea de facilităţi în sectorul construcţiilor va provoca un minus consistent la bugetul de stat anul viitor, iar diminuarea veniturilor lucrătorilor va duce la reducerea numărului de muncitori pe şantiere, care oricum nu sunt suficienţi pentru toate proiectele din România, afirmă Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).
El a atras atenţia miercuri că măsurile care sunt acum luate în calcul de guvernanţi – şi anume renunţarea la acordarea de facilităţi fiscale în domeniu – sunt dezastruoase pentru toată lumea şi vor avea ca efect restrângerea şantierelor, ca dimensiune, iar Produsul Intern Brut din sector va fi mai scăzut decât potenţialul.
Mai mult decât atât, s-a creat o adversitate faţă de nişte sectoare economice fundamentale, respectiv agricultură, construcţii şi IT, care au adus un foarte mare plus economiei, şi se încearcă crearea senzaţiei că, din cauza acordării acestor facilităţi la CASS, sistemul de sănătate are probleme. Erbaşu a subliniat că, de fapt, constructorii plătesc acum un CAS de 21,5% la un salariu de 4.000 de lei, în loc de 3.000 de lei, cum era înainte de acordarea scutirilor, deci cu 33% mai mult, pentru 550.000 de oameni din sector.
În cazul în care Guvernul ar elimina facilităţile fiscale, un salariat care acum primeşte 4.000 de lei brut şi 3.150 de lei net va primi în jur de 2.500 de lei.
Reprezentanţii constructorilor au precizat că, în cazul în care se ridică facilităţile, ei au două alternative: fie vor mări bugetele lucrărilor de construcţii, pentru ca să menţină salariile actuale ale lucrătorilor, ceea ce va duce la o majorare a costurilor lucrărilor cu 10-12%, fie vor plăti taxele la stat atât cât sunt, iar oamenii vor avea salarii cu 30% mai mici. În primul caz, constructorii spun că vor intra pe pierdere, pentru că foarte rar profitul la o lucrare ajunge la 10%, el de obicei fiind de 2 – 3 – 5 sau 6%.
De altfel, potrivit lui Cristian Erbaşu, tot în prima variantă, la cei 12% majorare a costurilor cu lucrările de construcţii se adaugă creşterile de preţ la materialele de construcţii, deci pe ansamblu o lucrare va ajunge să coste şi cu 20% mai mult.
Dacă în România în construcţii se câştigă undeva la 600-700 de euro, în Germania un muncitor calificat poate ajunge la 9.000 de euro. Având în vedere faptul că în Germania pleacă în general calificaţii, iar dintre cei 450.000-500.000 de lucrători în construcţii din România 100.000 sunt calificaţi, producţia şi productivitatea în sector se vor reduce cu 30-35%.
“Practic, suntem într-o paradigmă, metaforic vorbind. Murim de foame, avem în curte 10 găini şi le tăiem să le mâncăm pe alea care fac cele mai multe ouă, în loc să ne uităm la cele care nu fac deloc – şi sunt destule în România – sau care fac prea puţin. Dacă nu suntem ascultaţi, ne vom prăbuşi, dar într-un final se vor prăbuşi toţi. Inclusiv va fi un deranj extrem de mare vizavi de opţiunile politice, de ce să nu o spunem clar. Nu ştiu cum vor fi privite aceste măsuri aşa-zise de echitate socială la anul, când vor fi alegeri. Nu vrem să fim folosiţi de anumite partide ca şi promovare a lor, nu vrem ca mesajele noastre să fie preluate de partidele din opoziţie într-o metodă populistă, într-un mod care de fapt nu are niciun efect asupra economiei în sine, pentru că nu ăsta este scopul nostru. Şi încă o dată repet: un rău făcut greu se mai îndreaptă ulterior şi, dacă nu avem grijă cum luăm măsurile, uitându-ne nu numai pe cifre în momentul actual şi nu pe viitorul depărtat, ci pe viitorul destul de apropiat, anul viitor sau peste doi ani lucrurile vor sta foarte rău în domeniul investiţional în România”, a avertizat Cristian Erbaşu.