Avertismentul lui Cristian Erbașu: „Reducerea cheltuielilor este obligatoriu a fi însoţită de măsuri de stimulare a investiţiilor”
Promovarea și intrarea în vigoare de la începutul acestui an a „ordonanței trenuleț” a generat un val de reacții negative în mediul de la noi, iar una foarte dură a venit din partea antreprenorilor și investitorilor din România, prin vocea omului de afaceri Cristian Erbașu.
Prin intermediul unei scrisori deschise adresate premierului Marcel Ciolacu chiar în ultima zi a anului trecut, președintele Confederației Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR), Cristian-Romeo Erbașu, atrage atenția că măsurile dispuse de Guvern prin „ordonanța trenuleț” nu vor aduce rezultatele aşteptate, „dacă nu se vor avea în vedere măsuri de stimulare a economiei” (vezi documentul aici în facsimil= https://acrobat.adobe.com/id/
„Considerăm că este imperios necesar ca, în paralel cu reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar, să se aplice măsuri stimulative pentru creşterea economiei reale generatoare de buget”, avertizează Cristian Erbașu.
CAIR: „Aplicarea unui impozit de 1% companiilor care realizează cifră de afaceri mai mare de 50,0 mil. euro/an”
Confederația condusă de Cristian Erbașu a propus o serie de măsuri pentru stimularea investitorilor români, dar care ar putea deranja pe multe dintre companiile multinaționale. Acestea sunt:
1.Măsuri pentru stimularea forţei de muncă – principalul factor în realizarea proiectelor de investiţii – de reducere a taxării muncii, cel mai valoros capital al economiei.
Criza de forţă de muncă din Europa adâncește şi mai mult criza de forţă de muncă din ţara noastră, România rămânând în continuare furnizor de forţă de muncă pentru alte ţări, indiferent de nivelul de pregătire sau de domeniul de activitate.
Aplicarea unui sistem de impozitare diferenţiat ar putea fi acceptat ca o situaţie de compromis în acest moment, astfel:
- Salariile ≤ 15.000 lei impozitate cu 5%;
- Salariile între 15.001 și 30.000 lei inclusiv impozitate cu 10%:
- Salariile ≥ 30.001 lei impozitate cu 16%;
2. Măsuri pentru aplicarea art 18(1) din Legea 296/2023. Aşa cum am mai solicitat, aplicarea unui impozit de 1% companiilor care realizează cifră de afaceri mai mare de 50,0 mil. euro/an trebuie rediscutată în următoarele scenarii separate sau combinate:
- introducerea unor criterii de aplicare
- micşorarea cuantumului la un nivel mai uşor suportabil de 0,5%,
- mărirea pragului de aplicare la peste 100,0 mil. euro/an.
3. Având în vedere că situaţia negativă din economie este cauzată în bună măsură şi de întârzierile exagerate la plata facturilor din partea autorităţilor statului, solicităm:
– alocarea de urgenţă, cu prioritate, a sumelor necesare plăţii facturilor restante către companii;
– compensarea obligaţiilor de plată ale companiilor către stat cu contravaloarea corespunzătoare din facturile neachitate de beneficiarii de stat.
„Considerăm că doar o abordare holistică poate aduce îmbunătăţirea situaţiei și rezultatele scontate, mai exact, reducerea cheltuielilor este obligatoriu a fi însoţită de măsuri de stimulare a investiţiilor, care sunt principalele generatoare de venituri la buget”, a precizat președinte CAIR, Cristian Erbașu, în finalul scrisorii deschise adresate premierului Marcel Ciolacu.