Avertismentul lui Ilie Bolojan despre economia țării: „Sunt trepidaţii care ne pot duce către recesiune”

Publicat: 26 apr. 2025, 22:05, de Pavaloiu Andreea, în ECONOMIE , ? cititori
Avertismentul lui Ilie Bolojan despre economia țării: „Sunt trepidaţii care ne pot duce către recesiune”

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a tras un semnal de alarmă privind situația economică a României, în contextul în care deficitul bugetar a ajuns la 9,3%. Acesta a subliniat faptul că, pe fondul unei economii globale instabile, există riscuri serioase care ar putea genera o nouă criză financiară, asemănătoare cu cea din perioada 2008-2010.

Avertismentul lui Ilie Bolojan legat de situația economică a României

Ilie Bolojan a explicat că România este într-o situație foarte periculoasă. El a explicat că împrumuturile guvernamentale, care sunt necesare pentru finanțarea deficitului, au un efect negativ asupra economiei, având în vedere dobânzile tot mai mari. Pe această cale, el a declarat că în contextul actual economic internațional instabil, țara noastră este în fața unor riscuri uriașe, iar istoria s-ar putea repeta.

„Când se cuplează un grad mare de îndatorare cu dobânzi mari și o ușoară recesiune, înseamnă că putem să ne întoarcem la perioadele dificile din 2008-2010. Există deja turbulențe economice la nivel global, iar încetinirea schimburilor comerciale și a investițiilor este un semnal de alarmă”, a declarat Bolojan la Prima TV.

Președintele interimar a propus și o serie de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar: eliminarea cheltuielilor inutile, punerea sub control a instituțiilor și companiilor de stat care au fost lăsate nesupravegheate și reducerea sistematică a cheltuielilor guvernamentale. Mai mult, a subliniat că aceste acțiuni sunt esențiale pentru a evita un impact negativ major asupra stabilității economice a țării.

Bolojan: „Vom ajunge în situaţia în care sancţionăm haotic, să creştem taxe”

De asemenea, Bolojan a subliniat importanța atragerii fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), afirmând că România nu își poate permite să piardă banii alocați de Uniunea Europeană.

„Eu cred că n-ar fi bine să pierdem aceşti bani, pentru că înseamnă investiţii care nu se fac în România. Dacă nu vom face toate aceste lucruri, nu ne vom încasa banii de la buget acolo unde există evaziune, vom ajunge în situaţia în care sancţionăm haotic, să creştem taxe şi impozite şi, de fapt, victimele vor fi în primul rând oamenii simpli”, a afirmat președintele interimar.