Avertismentul lui Raed Arafat după furtunile recente: Astfel de fenomene ar putea să se intensifice
Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a avertizat că fenomenele meteo extreme, precum cele care au lovit recent litoralul românesc, ar putea deveni din ce în ce mai frecvente și mai intense, nu doar în Constanța, ci și în alte zone ale țării. După inundațiile severe din ultimele zile, Arafat a subliniat importanța menținerii în funcțiune a serviciului RO-Alert, recomandând populației să-l reactiveze în telefoanele mobile dacă a fost dezactivat.
Intervenții în județele afectate
În județele Constanța și Tulcea, echipele de intervenție au acționat în 26 de localități pentru evacuarea apei din 93 de case, 75 de curți și 85 de subsoluri, atât de la operatori economici, cât și de la locuințe. De asemenea, au fost gestionate cazuri de copaci căzuți și străzi inundate.
„La acest moment, se intervine în județul Constanța, la Constanța, Mangalia, Amzacea și Venus, iar pompierii sunt la datorie”, a declarat Arafat într-o intervenție la Digi 24.
Pentru a sprijini acțiunile de salvare și evacuare, DSU a suplimentat forțele din alte județe, inclusiv prin trimiterea a șapte motopompe suplimentare.
Evaluarea și sprijinul autorităților
Arafat a menționat că o evaluare a pagubelor va fi realizată de autoritățile locale, iar rezultatele vor fi prezentate Comitetului pentru Situații de Urgență al județului Constanța. Dacă va fi nevoie de sprijin suplimentar, solicitările vor fi înaintate către DSU și, ulterior, Comitetului Național.
„Astfel de fenomene ar putea să se intensifice”, a precizat șeful DSU, amintind că, la începutul anului, a avut loc o furtună extrem de gravă la Constanța, iar aceasta este a doua furtună severă din timpul verii. Arafat a subliniat că intensitatea și impactul acestor furtuni sunt fără precedent.
Avertizări și mesaje RO-Alert
În ultimele două zile, în județele Constanța și Tulcea au fost emise patru coduri roșii nowcasting și 12 coduri portocalii în 10 județe, pe lângă alte avertizări. Au fost transmise 17 mesaje RO-Alert și cinci mesaje prin Televiziunea Română pentru a informa populația despre pericolele iminente. „Sfătuim populația, mai ales pe cei care au dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze în telefoane”, a reiterat Arafat.
Secretarul de stat a subliniat importanța atenției față de mesajele de avertizare, astfel încât populația să poată reacționa corect și în timp util, înainte ca fenomenele meteo extreme să aibă un impact semnificativ asupra vieții lor.