Avertismentul polonezilor: Urmează radicalizarea fermierilor europeni
Intenția Comisiei Europene de a prelungi cu încă un an suspendarea taxelor de import pentru produsele ucrainene crește tensiunea în rândul fermierilor europeni. Polonia avertizează chiar că urmează radicalizarea agricultorilor comunitari.
Franţa este pe cale să obțină o mare victorie care se le ridice moralul fermierilor: după câte se pare, Uniunea Europeană a fost aproape convinsă să monitorizeze mai atent producţia de cereale a Ucrainei, în momentul în care blocul comunitar vrea să prelungească, pentru încă un an, suspendarea taxelor de import pentru mărfurile ucrainene.
Miercuri, Franţa ar fi cerut, la reuniunea ambasadorilor statelor membre, Executivului comunitar să publice în mod regulat informaţii cu privire la importurile de produse din Ucraina care sunt sensibile pentru statele membre, producând practic falimentul fermierilor. Informațiile au apărut pe surse apropiate acestui dosar.
La rândul său, Polonia, care a spus că ar prefera ca propunerea Franţei să se aplice la un număr mai mare de produse, a avertizat că sprijinul fără precedent oferit Kievului riscă să îi radicalizeze pe fermierii europeni, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Nemulțumirea fermierilor crește
Țările membre UE solicită o mai bună gestionare a importurilor de produse alimentare din Ucraina, în timp ce Comisia Europeană vrea să prelungească, pentru încă un an, scutirea de la plata taxelor şi cotelor pentru importurile de produse ucrainene. Produsele ucrainene constituie un subiect delicat pentru ţara vecină Polonia, unde fermierii au blocat punctele de trecere a frontierei, ceea ce a forţat Guvernul de la Varşovia să ceară ajutorul Bruxelles-ului pentru a calma tensiunile.
Deşi cerealele ucrainene sunt autorizate doar să tranziteze prin Polonia, nemulțumirea fermierilor polonezi crește de la o zi la alta: aceștia au cerut închiderea graniţelor şi pentru alte produse alimentare ucrainene, cum ar fi zahăr şi fructe congelate. Multe din importurile de alimente sunt de calitate inferioară sau expediate ilegal, susțin polonezii.
Ce se preconizează
Executivul comunitar pare să agreeze propunerea Franţei de a monitoriza mai atent cerealele din Ucraina şi mai mult de atât, a confirmat că nu există planuri de prelungire a scutirii de taxe acordată Ucrainei, după 2025. UE are de gând să negocieze cu Ucraina un acord reciproc de liberalizare a comerţului într-un moment în care este analizată cererea Ucrainei de a deveni ţară membră.
Luni, miniştrii europeni ai Agriculturii urmează să se întâlnească la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se găsirea unor modalităţi prin care să se poată răspunde la actuala criză din sectorul agricol.