Avertizare ANF: atacuri masive ale păianjenului roșu

Publicat: 24 iul. 2024, 10:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Avertizare ANF: atacuri masive ale păianjenului roșu
Foto: shutterstock

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a emis o avertizare referitoare la atacuri masive ale păianjenului roșu în culturile de soia. Alerta este valabilă pentru sudul țării, mai ales în județul Călărași.

Oficiul Fitosanitar Călărași recomandă efectuarea tratamentului fitosanitar la cultura de soia împotriva acarienilor (Tetranychus u.), se spune în buletinul de avertizare emis.

Păianjenul roșu comun are dimensiuni mici, 0,4-0,5 mm la masculi și 0,5-0,55 la femele. Condițiile de mediu și starea plantelor poate favoriza creșterea și dezvoltarea populațiilor de păianjeni. Factori favorizanți sunt temperatura de peste 30 grade Celsius și atmosfera uscată (umiditate scăzută). Plantele afectate de stres hidric și ușor ofilite sunt extrem de vulnerabile la atacurile păianjenilor. Ciclul de viață al păianjenului cuprinde 5 stadii de dezvoltare și este cuprinsă între 10 și 36 de zile.

Ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzei, în apropierea vaselor de transport și sunt de culoare de la transparent la galben. Larvele, ninfele și adulții încep să se hrănească din partea inferioară a frunzei.

Păianjenul înțeapă la început vasele mari de transport din partea inferioară a frunzelor și distruge celulele țesuturilor foliare.

Ulterior, simptomele sunt sub forma unor puncte mici clorotice ce se transformă în galben. În timp zonele afectate se extind ca mărime.

Înțeparea frunzelor se face sub formă de cerc, rezultând forma de puncte circulare, tipică pentru păianjen. La un atac puternic, zona afectată se mărește, iar frunzele se ingălbenesc și se usucă. În anumite cazuri poate fi vizibilă o pânză foarte fină de păianjen, în care se găsesc păianjeni în diferite stadii de dezvoltare.

Tratamentul este curativ pentru agenții de dăunare .

Se recomandă folosirea unuia dintre produsele de protecția plantelor (omologate) de mai jos:

1.NISSORUN 10 WP -0,4kg/ha sau

2.ORTUS 5 SC 0,5 l/ha

Perioada optimă de tratament este la apariția agentului de dăunare în cultură.

Păianjenul roșu atacă și legumele din câmp sau solarii, livezile și viile.