Aveți mare grijă! Aceste medicamente pot duce la orbire
În România, oamenii sunt obișnuiți ca atunci când au o durere sau o problemă de sănătate să își administreze medicamente după ureche. Sunt puțini cei care apelează la ajutor medical atunci când au un simptom neobișnuit.
Oamenii trebuie să înțeleagă că orice medicament luat fără o prescripție medicală poate face mult rău organismului. Chiar dacă acum scuza principală de a nu merge la spital a oamenilor este că nu vor să se infecteze cu Covid-19, lucrurile erau la fel și înainte de apariția pandemiei de coronavirus.
Totuşi, riscul de a lua medicamente după ureche, pentru simplul fapt că am auzit că au făcut bine unor persoane este mare, uneori putând merge chiar până la orbire, atrag atenţia medicii.
Potrivit medicului Monica Pop, pentru ochii uscaţi, înroşiţi sau lăcrimare şi vedere neclară ar putea fi de vină anumite medicamente pe care le ingerăm şi care au aceste efecte secundare.
Aceste medicamente pot genera reacții care pornesc de la simple iritații și ajung chiar la pierderea totală a vederii. Dar ele nu sunt singurele.
„Există nenumărate categorii de medicamente pe al căror prospect se regăsesc și efecte secundare ca tulburările de vedere. Astfel, ce trebuie să știm este că medicamentele cu cel mai mare risc sunt anticoncepționalele, inclusiv cele de nouă generație.
Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase.
Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte. Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom. Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit la spital șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă (…)”, a atras atenţia medicul Monica Pop, conform Antena3.