Aviatorii de la Tuzla și Balcic sărbătoresc intrarea în Schengen

Publicat: 13 apr. 2024, 12:00, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Aviatorii de la Tuzla și Balcic sărbătoresc intrarea în Schengen

Aviatorii de la Tuzla salută intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Pentru a sărbători acest lucru, ei au pregătit un eveniment, împreună cu colegii din Balcic și Albena.

Cu aceeași ocazie se va relansa și Aeroportul Tuzla, într-o formulă nouă, complexă.

Astăzi, 13 aprilie, între orele 12:00 şi 12:30, aproximativ 20 de aeronave româneşti decolează de pe Aeroportul Internaţional Alexandru Podgoreanu Tuzla şi de pe alte aeroporturi româneşti către Balcic, unde partenerii bulgari le aşteaptă începând cu ora 13:30.

La evenimentul din Bulgaria sunt aşteptati, printre mulţi alţii, prim-ministrul, Nikolay Denkov, ministrul Afacerilor Externe, Teodora Genchovska şi ministrul bulgar al Turismului, Zaritsa Dinkova. După ceremonia oficială, urmează un Hangar Party.

Întoarcerea aeronavelor româneşti se va face la Tuzla sau direct în localităţile de provenienţă ale operatorilor.

Aeroport Internaţional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla este mai puțin cunoscut publicului larg. Cu toate acestea, este un aeroport cu o mare importanță zonală. Este bază pentru unități de parașutiști, dar și pentru  elicoptere și alte aeronave militare.

Tot acolo își desfășoară activitatea membrii unuia dintre cele mai vechi aerocluburi din România. Dar cea mai important activitate ce se desfășoară la Tuzla este formarea și perfecționarea piloților. Școala de pilotaj de la Tuzla este celebră în partea de est a Europei. Acolo sunt pregătiți atât piloți privați (amatori), cât și piloți comerciali. Instruirea se desfășoară pe o gamă largă de aeronave, de la avioane ultra – ușoare până la avioane de linie.

Aeroportul are o suprafață de 36 ha și dispune de un hangar de 1200 m2, două clădiri administrative, două terminale de pasageri și de un depozit nou de combustibili de 180m3. De pe acest aeroport se poate face zbor la vizibilitate (VFR) ziua și noaptea. Pentru noapte se dispune de un balizaj luminos al heliportului. Aeroportul este proprietatea firmei Regional Air Services, care l-a preluat în 1998 de la Aviația Utilitară SA. De pe acest aeroport firma asigură servicii aviochimice pentru agricultură, supraveghere și reclamă aeriană, aerotaxi, ambulanță aeriană, zboruri de agrement, și organizează cursuri pentru obținerea brevetului de pilot privat (PPL) și cursuri de parașutism.