Pierderile suferite de Rusia în Ucraina sunt uriașe. Avioanele de atac rusești sunt eliminate foarte repede, după ce ajung pe câmpul de luptă. Nici la sol, situația nu este mai strălucită pentru Rusia, arată un articol Forbes.
Analistul estonian Artur Rehi arăta recent pe rețeaua de socializare X că „speranța medie de viață a unui avion de atac din Rusia, după intrarea sa în luptă, este de la două săptămâni până la o lună”.
Un recrut rus are o speranță de viață de o lună, pe câmpul de luptă din Ucraina
Rușii morți și răniți, conform estimărilor ucrainiene ar fi ajuns la colosalul număr de victime de 600.000 – 730.000, potrivit surselor guvernamentale americane și a numărului oficial de morți și răniți inamici, comunicat de autoritățile ucrainene. În aceste condiții, speranța de viață extrem de scurtă a noilor soldați ruși nu ar trebui să surprindă. Hotărât să captureze cât mai mult din Ucraina și cât mai repede posibil, Kremlinul aruncă trupe nepregătite împotriva apărării ucrainene experimentate, în atacuri prost conduse, fără sprijin cheie.
Septembrie a fost cea mai sângeroasă lună de până acum pentru ruși în războiul din Ucraina. Nici în octombrie nu a fost mult mai bine pentru Rusia, din punctul de vedere al numărului de victime. Numărul zilnic al rușilor uciși și răniți a depășit frecvent 1.500 de militari în ultimele luni.
Creșterea pierderilor umane nu a încetinit ofensiva desfășurată de Rusia
În mod incredibil, creșterea pierderilor nu a încetinit progresele Rusiei în cel puțin două sectoare critice ale liniei frontului în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
O ofensivă rusă care a început la sfârșitul anului 2023 s-a concentrat asupra orașul fortăreață Avdiivka în februarie și a continuat în timpul verii și toamnei, împotriva forțelor ucrainene depășite numeric și în armament, în fortăreața lor de rezervă din Pokrovsk, la 25 de mile spre vest.
Între timp, grupurile de asalt ruse au efectuat, din septembrie, o serie de manevre de flancare costisitoare, dar eficiente, care au forțat garnizoana ucraineană epuizată, din orașul Vuhledar, să dea înapoi, destabilizându-se acum întreaga linie a frontului din sudul Donețkului.
Mai recent, o forță rusă puternică, cu mai multe brigăzi și regimente aeropurtate și maritime, precum și întăriri nord-coreene – în valoare de aproximativ 50.000 sau 60.000 de soldați în total – a început să preseze asupra ieșindului de 250 de mile pătrate pe care 20.000 de soldați ucraineni l-au cucerit în regiunea Kursk din vestul Rusiei, în august.
Faptul că Rusia își poate menține ritmul ofensiv pe câmpul de luptă în ciuda pierderilor catastrofale este unul dintre marile paradoxuri ale acestui război. Dar există motive să credem că paradoxul este nesustenabil. Există dovezi că Rusia rămâne în sfârșit fără oameni.
Rusia este pusă din ce în ce mai mult în dificultate
Luați în considerare și starea economiei ruse. Cheltuielile din timpul războiului reprezintă acum mai mult de 6% din produsul intern brut – de două ori mai mult decât cheltuiesc Statele Unite ca procent din propriul PIB și de trei ori procentul pe care NATO le recomandă statelor membre.
Toți acei bani guvernamentali pompați în întreprinderile militare au dus inflația anuală în Rusia la un nivel de 8%. Banca Rusiei și-a majorat dobânda cheie la 21%. Investițiile în industrie au scăzut.
Fabricile împovărate de sancțiuni nu găsesc muncitori. „Operațiunea specială [din Ucraina] deturnează oamenii din câmpul muncii, iar această problemă nu poate fi rezolvată rapid”, a declarat Alexander Shokhin, șeful Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia.
Nu este deloc de mirare că rubla scade rapid. Din august, moneda rusă a pierdut o treime din valoare în comparație cu dolarul american. Derapajul a obligat Banca Rusiei să înghețe miercuri achizițiile interne de valută.
La sfârșitul anului 2023, Ministerul Eston al Apărării a micșorat cifrele și a concluzionat că Ucraina va asigura înfrângerea Rusiei în 2025, ucigând sau mutilând 100.000 de soldați ruși în 2024. De fapt, ucrainenii ar fi ucis sau mutilat aproximativ 300.000 de ruși până acum în acest an.
O strategie care ar putea aduce victoria: teritoriu contra pierderi masive produse inamicului
Pentru a stabili condițiile unei victorii, Ucraina ar trebui să mențină în timp rata mare de mortalitate din rândul militarilor ruși.
Având în vedere luptele Ucrainei cu recrutarea și propriile pierderi grele — până la 100.000 de morți și poate 400.000 de răniți, potrivit The Economist —, asta ar putea însemna să continuăm ceea ce fac ucrainenii de la sfârșitul anului 2023: teritoriu în schimbul oportunității de a provoca victime masive rușilor care înaintau.
Dacă există vreo îndoială cu privire la această strategie, ea este legată de președintele ales al SUA, Donald Trump, care preia mandatul în ianuarie.
Sfătuit de un cabinet care urmează să includă diletanți neexperimentați și teoreticieni ai conspirației pro-autoritari, Trump ar putea să ușureze sancțiunile împotriva Rusiei, să întrerupă ajutorul SUA pentru Ucraina și să conteze pe ucraineni care să accepte o pace nefavorabilă tocmai în momentul în care Rusia sângerează.