Aviz iubitorilor de vin: poluant foarte răspândit, detectat în băutură

Publicat: 24 apr. 2025, 15:32, de Patrisia Brătan, în SOCIAL , ? cititori
Aviz iubitorilor de vin: poluant foarte răspândit, detectat în băutură
sursa foto: Brian Jackson / Alamy / theguardian.com

Mai multe sortimente de vin sunt contaminate cu produse chimice care nu se descompun. TFA (acid trifluoroacetic) este un poluant puternic, fiind depistat în concentrație mare în sticle. 

Băutorii europeni de vin trebuie să sporească atenția la acest poluant

Analiza ONG-urilor europene pentru protecția mediului a relatat o descoperire șocantă în sticlele de vin. Peste 50 de vinuri, atât roșii, cât și albe și roze au fost puse sub lupă, iar rezultatul nu este deloc unul îmbucurător. S-a înregistrat o creștere exponențială a concentrațiilor de TFA în vin din 2010. Sortimentele examinate sunt din 10 țări diferite ale UE printre care Franța, Italia, Spania și Austria.

Poluantul, care rezultă în special din descompunerea altor compuși fluoruraţi PFAS, nu a fost găsit în cele 10 recolte anterioare anului 1988. În schimb, a fost prezent în cele 39 de vinuri produse după această dată.

Mai mult decât atât, din 2010 și până în 2015, contaminarea a crescut brusc, ajungând la 40 µg/l. Între 1988 și 2010, concentrația de TFU a avut creșteri ușoare, de la 13 micrograme\litru la 21 µg/l. În perioada 2021-2024, concentrația medie de TFA în vinurile testate a crescut la 122 µg/l. În acest caz, ne confruntăm cu un o concetrație de aproximativ 100 de ori mai mare decât concentrațiile deja îngrijorătoare măsurate în apa de suprafață și cea potabilă, relatează o asociație franceză, Gènèrations.

Vezi și: „Nu, mulțumesc, nu beau vin” Cele mai mici vânzări după 1961. Vezi de ce

Poluantul nu este supus unor reglementări, deși se presupune este toxic

În timp ce alte PFAS sunt deja interzise, ​​TFA nu este supus unor reglementări specifice în Europa, deoarece efectele sale asupra sănătății sunt încă puțîn înțelese. Asta în condițiile în care este sub suspiciunea ar fi toxic.

Examinările efectuate în trecut au relevat și prezența reziduurilor de pesticide sintetice în vinurile testate. Acestea sunt mai numeroase în vinurile cu cele mai mari concentrații de TFA. Astfel, se sugerează o legătură între utilizarea pesticidelor PFAS și nivelurile ridicate de TFA.

Concluziile generale ale acestui studiu ar trebui le ridice consumatorilor de vin multe semne de întrebare, potrivit lui Salomé Roynel, manager de proiect la PAN Europe.