Avocatul, înlocuit de ChatGPT! Un tânăr a câştigat un proces cu ajutorul inteligenţei artificiale
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/chatpt-laptop-scaled.jpg)
A folosit inteligenţa artificială ca să câştige un proces în instanţă! Este vorba despre un tânăr în vârstă de 23 ani care în loc de avocat a apelat la ChatGPT.
A câştigat datorită ChatGPT
În decembrie 2024, Kenzhebek Ismailov își ducea mama la spital în Almaty, cel mai mare oraș din Kazahstan, când mașina din fața sa s-a oprit fără un motiv aparent și a blocat întreaga bandă, care era singura destinată autoturismelor pe acea stradă, relatează site-ul odittycentral.com.
Singurele soluții la care s-a gândit au fost fie să depășească mașina blocată folosind banda destinată autobuzelor, fie să aștepte în spatele ei, blocând astfel întreaga circulație. A ales prima variantă, însă manevra sa a fost surprinsă de camerele de supraveghere, iar în scurt timp a primit prin poștă o amendă. Tânărul șofer a încercat să conteste amenda și să explice situația, dar plângerea i-a fost respinsă, așa că singura opțiune rămasă era să meargă în instanță. Aici a intervenit ChatGPT.
Neavând cunoștințe juridice și nefiind dispus să plătească un avocat pentru a contesta o amendă de 5.800 tenge (aproximativ 11 dolari), Ismailov a apelat la ChatGPT pentru asistență juridică. După ce i-a descris situația și i-a menționat existența unor dovezi video pe site-ul autorității naționale de trafic, AI-ul i-a sugerat să conteste amenda în instanță și i-a redactat documentele necesare pentru depunerea cazului.
Descriindu-și experiența pe X (fostul Twitter), Ismailov a menționat că inițial angajații autorității rutiere au fost foarte nepoliticoși, respingându-i plângerea și susținând că plata amenzii echivalează cu o recunoaștere a vinovăției. Totuși, ca în multe alte țări, achitarea amenzii într-un anumit termen oferă o reducere de 50%, așa că, chiar și dacă pierdea procesul, ar fi plătit doar jumătate din sumă.
A folosit şi funcţia vocală ChatGPT
După ce și-a depus cazul în instanță, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Autoritatea rutieră l-a contactat pentru a-i propune o soluționare amiabilă, ștergând amenda din sistem și returnându-i banii. Totuși, la sfatul ChatGPT, Ismailov a refuzat și a mers mai departe cu procesul.
În timpul unei audieri de 10 minute, în care a fost supus mai multor întrebări de către judecător, tânărul a folosit funcția de sinteză vocală a ChatGPT, care a oferit răspunsuri atât de bine argumentate încât magistratul a decis anularea amenzii.
„Probabil că acesta este primul proces din Kazahstan care a fost condus în proporție de 99% cu ajutorul ChatGPT”, a declarat Ismailov.
Acum, tânărul șofer, care susține că a contestat amenda din principiu, fiind convins că avea dreptate, plănuiește să folosească ChatGPT pentru a depune o plângere civilă împotriva poliției, solicitând despăgubiri pentru timpul pierdut contestând sancțiunea.