Avon intră în faliment din cauza proceselor legate de produsele care cauzează cancer
Avon Products Inc., renumita companie de produse de frumusețe cunoscută pentru modelul său de vânzare directă, a depus recent o cerere de intrare în faliment în temeiul capitolului 11, în statul Delaware, SUA. Decizia vine în urma unui val de procese intentate împotriva companiei, în care reclamanții susțin că produsele sale ce conțin talc cauzează cancer.
Conform documentelor depuse în instanță, compania se confruntă cu 386 de procese individuale și a cheltuit deja 225 de milioane de dolari pentru apărarea împotriva acestor acuzații și pentru plăți compensatorii. Philip Gund, Chief Restructuring Officer al companiei, a declarat că Avon nu dispune de suficiente lichidități pentru a continua litigiile sau pentru a soluționa aceste cazuri, subliniind că numărul de procese ar putea crește în lipsa unei soluții permanente.
Compania Avon Products Inc., care și-a vândut operațiunile din SUA în 2016, deține în prezent brandul doar în afara SUA și operează la nivel internațional. Cu datorii de 1,3 miliarde de dolari, majoritatea față de compania braziliană Natura & Co, Avon se află într-o poziție dificilă. Natura & Co, care a achiziționat Avon în 2020, a oferit să cumpere activele companiei pentru 125 de milioane de dolari, ștergând totodată o datorie de 530 de milioane de dolari și oferind 43 de milioane de dolari pentru finanțarea procesului de faliment.
În acest context, Avon se alătură altor companii mari, precum Johnson & Johnson, care au recurs la faliment pentru a face față litigiilor similare legate de produsele cu talc. De menționat că operațiunile brandului Avon din SUA sunt deținute în prezent de LG Household & Health Care Ltd., care nu face parte din procedura de faliment.
Această situație complexă survine într-un moment în care Natura & Co explorează vânzarea unei părți semnificative a operațiunilor internaționale ale brandului Avon, în vederea reducerii gradului de îndatorare și creșterii profitabilității. Recent, compania a vândut The Body Shop către investitorul privat Aurelius Group pentru 260,8 milioane de dolari.
În România, Avon este prezentă de 24 de ani, însă compania se confruntă cu schimbări majore la nivel global, inclusiv recenta demisie a româncei Angela Crețu din funcția de CEO al companiei.