Azi ar fi fost ziua lui: Nicolae Ceaușescu, pentru ultima oară secretar general al PCR (VIDEO)
Se pregăteau spectacole, se confecționau cadouri diverse pentru sărbătoritul patriei și se recitau poezii. Programele de radio și tv erau aproape în întregime ocupate cu omagierea conducătorului, iar ziarele tipăreau ediții speciale. E vorba despre ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, care, în vremuri comuniste, era precum o sărbătoare națională…
În 2022, Ceaușescu ar fi împlinit vârsta de 104 ani, pe care ar fi „apucat-o” sau nu…A curs multă cerneală de-a lungul timpului despre cum își serba ziua de naștere și, pe baza acestui subiect, s-a comentat ce mânca, ce dregea, cum sărbătorea la București sau la Scornicești – locul de baștină și multe altele. Ca să fie totul ca un cerc și pentru că se spune că în viața oricărui om apare ceva premonitoriu, la un moment dat, din momentul nașterii și până la cel al morții, vom vorbi despre un astfel de moment din viața celui numit acum dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Totul s-a petrecut în 1989, anul anul acela în care totul se prăbușea în Europa de Est, dar Ceaușescu părea de neclintit. Pe 20 noiembrie 1989, înainte de acel decembrie 1989, începea al XIV-lea Congres al PCR.
Pentru ultima oară secretar general al PCR
„Cel mai iubit fiu al poporului” primea aplauzele şi ovaţiile a peste 3.300 de delegaţi convocaţi la Sala Palatului. Nu-i trecea prin minte că le primea pentru ultima oară. Mai ales că era foarte preocupat de raportul citit de-a lungul a şase ore, în prima zi a Congresului. Raport în care Nicolae Ceauşescu își prezenta ”promisiunile electorale” și o Românie prosperă: „Consumul alimentar a crescut de la 1800 de calorii zilnic pe locuitor în 1950, la circa 3300 de calorii în prezent, România înscriindu-se între ţările cu un bun consum, din punct de vedere al necesităţilor”.
Nicolae Ceauşescu şi-a prezentat raportul politic în faţa unei audienţe impresionante, fiind reales pentru ultima oară secretar general al PCR.
Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu din 20 noiembrie 1989 s-a intitulat „Raportul cu privire la stadiul actual al societăţii socialiste româneşti, la activitatea Comitetului Central în perioada dintre Congresul al XIII-lea şi al XIV-lea, la realizarea programului-directivă de dezvoltare economico-socială în cincinalul al IX-lea şi în perspectiva până în anii 2000-2010, în vederea îndeplinirii neabătute a programului de făurire a societăţii multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism, 20 noiembrie 1989”…
În cele 24 de capitole ale raportului erau punctate şi „edificarea cu succes a noii orânduiri socialiste”, marile realizări de după Congresul al IX-lea, în cadrul căruia Ceauşescu a fost ales secretar general, şi planurile cincinale în perspectiva anilor 2000-2010. Nici politica externă nu a fost ocolită. La 20 noiembrie 1989, Ceauşescu a cerut pentru prima dată ca toate acordurile încheiate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu Germania, inclusiv Pactul Ribbentrop-Molotov, să fie anulate.
Acest Congres se va dovedi ultimul, iar ce a urmat se știe: Revoluția. S-a spus, peste timp, că la acest Congres și-a ratat șansa de a scăpa de plutonul de execuție.