Azi e sărbătorit Apostolul Irlandei, Sfântul Patrick. De ce e „verde” această zi
Irlandezii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Patrick – cel mai cunoscut şi iubit sfânt al acestei țări. La origini, era o sărbătoare catolică, însă astăzi Sfântul Patrick înseamnă festivităţi dedicate întregii culturi irlandeze.
Sfântul Patrick e numit şi Apostolul Irlandei, întrucât se consideră că el a creştinat acest popor. Unele surse spun că Sfântul Patrick s-a născut în satul Bannaventa Berniae, astăzi localitatea Banwell din partea de apus a Marii Britanii, iar după alte informaţii într-un sat din Scoţia, în jurul anului 381. Tatăl său, Calpornius, ar fi fost funcţionar al Imperiului roman şi diacon, iar bunicul său, Potitus, a fost preot.
Trifoiul și Sfânta Treime
Legenda spune că Patrick a folosit trifoiul cu trei frunze, pentru a le explica oamenilor simpli ce înseamnă Sfânta Treime – de atunci, acesta a rămas simbolul asociat cu el, cel mai adesea. Se pare că trifoiul a început să fie purtat în secolul 18, de oamenii care doreau să îşi arate astfel originile irlandeze şi credinţa.
După ce l-a convins şi pe rege de credinţa sa, acesta i-a permis să propovăduiască şi să facă botezuri pe întregul teritoriu al Irlandei; în final, se pare că urma sa au rămas nu mai puţin de 365 de biserici.
Ucenicii Sfântului Patrick au continuat activitatea sa, convertindu-i pe toţi irlandezii la creştinism. Patrick a murit în anul 461, în ziua de 17 martie, iar această dată a devenit zi de pomenire a sa, precum şi sărbătoare naţională a Irlandei.
În zilele noastre, Sfântul Patrick este prăznuit nu numai de către irlandezii de pe insulă, ci în toate colţurile lumii unde există comunităţi puternice de irlandezi: din Canada şi SUA până-n Australia şi din Noua Zeelandă până-n Africa de Sud.
Iniţial, culoarea asociată Sfântului Patrick era albastru, dar ulterior a început să se foloseacă mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei. Obiceiul de a purta funde verzi şi trifoi pentru sărbătorirea zilei de 17 martie datează din secolul 17.