Azi e sărbătorit Sfântul Haralambie, apărătorul de boli. Rugăciunea bine de știut
Sfântul Haralambie a trăit între anii 89-202 era noastră, fiind născut în Magnesia (Turcia) și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini.
Sfântul Mucenic Hralambie este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie, fiind cunoscut drept făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale. De asemenea, Sfântul este considerat și ocrotitor al celor înfometați.
Conform scrierilor ortodoxe, sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever(193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu a lepădat credinţa în Hristos.
Legenda spune că în timpul torturilor mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului şi au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. Puşi în faţa aceastei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creştinism.
Oamenii i-au cerut ajutorul
Sfântul Haralambie a suportat chiar și jupuirea de viu și nu a cedat. Multe minuni a săvârșit Sfântul Mucenic, iar în cele din urmă sufletul său a fost luat de Domnul înainte de a i se tăia capul, din ordinul împăratului Sever. Moaștele sale au fost luate chiar de fiica lui Haralambie, Galina. În biserica Mănăstirii Miclăușeni, Iași, se află moaștele mai multor sfinți, printre care și moaștele Sfântului Haralambie.
Parte din moaștele Sfântului se mai găsesc și Mănăstirea Rașca, la catedrala episcopală din Galați, dar și la mai multe biserici din București.
Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind apărător de ciumă şi de foamete (potrivit acatistului închinat Sfântului: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă şi de foamete!“. Potrivit documentelor istorice din România, oamenii au cerut ajutorul Sfântului pe timpul ciumei lui Vodă Caragea, din 1813, ori la foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, la 1795.
În popor, Sfântul Haralambie este ştiut drept ocrotitor nu numai împotriva ciumei, dar şi a holerei, de aceea ziua lui era ţinută cu evlavie pe vremuri de ţărani. Cândva oamenii duceau în această zi la biserică mălai, grăunţe şi sare spre a fi binecuvântate şi ca ofrandă pentru Sfânt.
Rugăciune către Sfântul Haralambie
„Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos, și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite, și ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea, roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, să ne mântuiască pe noi. Amin”.