Azomureş își reduce iar activitatea. Câteva sute de salariați, afectați
Firmele care asigură diverse servicii de mentenanţă pe platforma Azomureş au fost anunţate deja că li se va reduce activitatea cu cel puţin 30%, însă vor fi afectați și alți peste 200 de angajați direcți ai Azomureș.
În cazul celor din urmă, delegarea către alte companii sau șomajul tehnic fiind soluțiile luate în calcul la acest moment.Conducerea unități speră totuși ca activitatea să-și revină odată cu accesarea sprijinului financiar de la UE.
În iunie, Azomureș a comunicat că îşi închide temporar producţia de amoniac din cauza preţurilor la gaz. Anterior, producția mai fusese oprită din decembrie 2021, până în aprilie 2022.
Preţurile la gazul natural – materie primă principlă – au depășit cu mult costurile de producţie în România, iar la fel este și în alte țări. De altfel, la acest moment, în jur de 70% din producţia europeană de îngrăşăminte este oprită.
“Se împlineşte un an de când am atras atenţia asupra problemelor ce pot apărea în zona industrială, odată cu creşterea preţurilor la energie. Valorile au început să crească din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina – piaţa energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1. În ciuda faptului că România a avut la dispoziţie o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport pentru industria care foloseşte gazul natural ca materie primă în activitatea de producţie. Populaţia este sprijinită prin plafonarea preţului la gaz şi electricitate, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici este cel mai mare pericol şi din păcate suntem în situaţia de a lua noi măsuri, unele dintre ele cu impact asupra angajaţilor noştri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureş.
Planul de măsuri
Potrivit noului plan al conducerii Azomureș, schimburile de noapte şi cele de la sfârşit de săptămână urmează să păstreze doar personalul esenţial.
Din punct de vedere operaţional, instalaţiile sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.
”Autorităţile din România vor avea la dispoziţie, în curând, un nou set de măsuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanţilor. Aplicarea acestora reprezintă menţinerea a mii de locuri de muncă active şi încasarea unor venituri substanţiale la bugetul de stat, direct şi indirect prin companiile care depind de marile platforme industriale. Comisia Europeană a inclus industria fertilizanţilor în categoria celor “cheie”, care trebuie menţinute în activitate prin acordarea unui sprijin financiar”, se precizează într-un comunicat al Azomureş.
Într-un an normal, producţia anuală la Azomureş este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, din care circa 75% merge către fermele româneşti. Compania este parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.