Bacșișul la restaurant va fi impozitat
Șpaga la ospătar este pe cale să fie impozitată. Cei 10% pe care mulți români îi lasă la masă vor ajunge direct la buget, nu doar în buzunarele celui care te-a servit la masă.
Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede un impozit unic de 10% pe bacșișul lăsat de clienți la restaurante, potrivit unui comunicat de presă.
El susține că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul, cât și în numerar.
„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explică Huțucă.
De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.
Proiectul urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaților.