Bacteria carnivoră, care ucide omul în 48 de ore, se răspândește cu viteză

Publicat: 17 iun. 2024, 23:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Bacteria carnivoră, care ucide omul în 48 de ore, se răspândește cu viteză
bacteria carne șoc toxic

O bacterie mâncătoare de carne, capabilă să ucidă omul în doar 48 de ore se răspândește cu viteză în Japonia.  

Depășind recordul din 2023, anul acesta, până la 2 iunie, în Japonia, au fost înregistrate 977 de cazuri de sindromul șocului toxic streptococic (STSS), provocat de bacteriile Grupului A Streptoccocus (GAS).

Această infecție progresează rapid, cu apariția bruscă a simptomelor: dureri, umflarea membrelor până la necroză, insuficiență de organ și decesul în doar 48 de ore. Mai expuse sunt persoanele cu vârste peste 50 de ani.

Ken Kikuchi, profesor de boli infecţioase, a subliniat debutul rapid al simptomelor, accentuând importanţa de a solicita ajutor medical imediat la  apariția primelor semne de umflare.

Dacă tendinţele actuale persistă,  numărul cazurilor ar putea ajunge la 2.500 în acest an, cu o rată de mortalitate de până la 30%. Ceea ce, în opinia  profesorului Kikuchi, este o  situație „înfricoşătoare” în Japonia.

Pentru a combate răspândirea infecției provocate de această bacterie, Kikuchi a subliniat importanţa igienei mâinilor şi a tratamentului prompt al rănilor deschise, deoarece bacteria poate persista în intestine şi poate fi transmisă prin fecale. Aceste măsuri de precauţie sunt cruciale pentru prevenirea răspândirii infecției și atenuarea impactului sever al acestei boli bacteriene cu acţiune rapidă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a semnalat focare similare în Europa, după relaxarea restricţiilor Covid-19 la sfârşitul anului 2022, semnalând o posibilă revenire globală a bolilor invazive streptococice din Grupul A (GAS).

Infecție rară, gravă, care progresează rapid

Dr. Cosmin Măcuceanu, medic rezident boli infecțioase, menționează pe pagina de Facebook a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara că este vorba despre fasceita necrozantă, ”o infecție rară, dar extrem de gravă, care progresează rapid”.

Modul de transmitere este, în general, prin contact direct cu leziuni minore ale pielii, precum tăieturi sau mușcături de insecte.

”Tratamentul are două componente: terapia chirurgicală și terapia medicamentoasă. ”Este esențială intervenția chirurgicală promptă cu debridarea (rezecția) extensivă a țesutului infectat și necrozat, dar și explorarea fasciei profunde și a mușchilor subiacenți, uneori fiind necesară amputarea membrului afectat”, precizează medicul Cosmin Măcuceanu, care adaugă că ”tratamentul medicamentos trebuie inițiat rapid sub strictă supraveghere medicală”.