Bacteriile care provoacă lepra ar putea regenera organe vitale
Lepra sau ciuma neagră este una dintre cele mai vechi și mai severe boli. Dar bacteriile Mycobacterium leprae care provoacă lepra pot avea și capacitatea neașteptată de a regenera organe vitale și de a bloca procesul de îmbătrânire, susțin cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, relatează Euronews și BBC.
Oamenii de știință au descoperit că aceste bacterii pot reprograma celulele în așa fel încât să regenereze ficatul uman.
Profesorul Anura Rambukkana și echipa sa de la Centrul de Medicină Regenerativă al Universității Edinburgh spun că descoperirea modului în care aceste bacterii pot regenera țesuturile ar putea duce la noi terapii de salvare a vieții și anti-îmbătrânire și ar putea evita necesitatea transplanturilor de ficat.
Echipa de medici a infectat 57 de armadillos – animalul gazdă naturală a bacteriilor care provoacă lepră – cu bacteria leprei și le-a comparat ficatul cu cele ale armadilloșilor neinfectați sau rezistenți la infecții.
Animalele infectate cu Mycobacterium leprae au ficatul sănătos
Ei au observat la animalele infectate că au un ficat mărit, dar sănătos, cu aceleași componente vitale – cum ar fi vasele de sânge, căile biliare și unitățile funcționale cunoscute sub denumirea de lobi – ca și armadilloșii neinfectați și rezistenți.
Rambukkana a spus că un expert în patologie hepatică din echipa sa, care a comparat țesuturile hepatice, a fost „uimit de cât de normal era ficatul” și nu a putut spune care dintre organe au fost infectate și care erau imune. „A fost atât de bine”.
Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că bacteriile au „reprogramat” celulele hepatice, aducându-le la stadiul anterior al celulelor progenitoare, similar cu celulele stem. Apoi, acestea s-au diferențiat în noi celule hepatice și au crescut țesuturi hepatice noi.
Echipa speră că descoperirile lor, publicate în revista Celle Reports Medicine, dețin cheia progreselor în tratamentele regenerative, care ar putea repara ficatul deteriorat și chiar ar putea bloca unele dintre efectele provocate de îmbătrânire în alte zone ale corpului omului.