Baletul ilegal al Ancăi Dragu între Banca Națională a Moldovei și Senatul României
Impunerea senatoarei USR, Anca Dragu, în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova a fost o mutare surprinzătoare, dar și controversată, însă ea acum ocupă ilegal fotoliul de parlamentar al României.
Senatoarea USR Anca Dragu este la ora actuală și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, ceea ce este ilegal din punct de vedere al legislației din ambele state.
„O persoană fizică nu poate să aibă în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi o singură reşedinţă”
Astfel, calitatea de senator al României este una de demnitate publică, iar Constituția precizează foarte clar: „Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară”. Însă, Legea Băncii Naționale a Republicii Moldova prevede:
„Candidaţi la funcţia de membru al Consiliului de administraţie pot fi persoanele care deţin cetăţenia Republicii Moldova, au domiciliul în ţară, au reputaţie ireproşabilă şi o experienţă de muncă de 10 ani în domeniul financiar şi monetar”.
Mai mult, Codul civil stipulează, la art.86, că „o persoană fizică nu poate să aibă în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi o singură reşedinţă, chiar şi atunci când deţine mai multe locuinţe”.
Ca atare, dacă Anca Dragu continuă să aibă domiciliul în România, nu putea fi numită guvernator al Băncii din Moldova. În schimb, dacă ea și-a mutat deja domiciliul în Republica Moldova, pentru a se încadra în prevederile legale de a fi numită guvernator, Anca Dragu trebuia să își piardă automat calitatea de senator al României. Deocamdată, nu s-a vacantat locul de senator al României deținut de Anca Dragu. De ce oare? Nu cumva ca să joace la două capete, adică dacă se constată că a fost numită ilegal guvernator al Moldovei, Anca Dragu revine în fotoliul de senator al României?