Balsamul de buze. Unele lasă buzele crăpate și uscate. Altele le protejează
Buze uscate sau crăpate? O soluție: balsamul de buze. Cu toate acestea, unii dermatologi avertizează că sunt balsamuri care nu numai că lasă buzele crăpate sau uscate, dar pot provoca probleme majore.
De ce buze uscate sau crăpate
Pielea este înzestrată cu straturi de protecție. În schimb, buzele sunt lipsite de aceste bariere de protecție care să prevină pierderea umidității, fiind predispuse la deteriorare . În plus, buzele sunt lipsite și de alte elemente de care beneficiază pielea, cum ar fi foliculii de păr, glandele sudoripare și glandele sebacee, care asigură un plus de hidratare. De asemenea, buzele sunt expuse direct la acțiunea razelor ultraviolete, dar și a vântului și gerului, care provoacă pierderea umidității și descuamare. La acești factori, se mai adaugă și obiceiul de umezire a buzelor cu salivă. Trebuie reținut că saliva are efect iritant asupra buzelor. Deoarece saliva conține anumite enzime care pot provoca chiar unele erupții numite dermatite.
Balsam, dar care?
Adesea, după aplicarea repetată și cu generozitate a balsamului observați că buzele sunt tot uscate și crăpate.
Pentru aceasta, dermatologii recomandă evitarea produselor care conțin camfor, eucalipt, lanolină, mentol, octioxat, fenol, galat de propil și acid salicilic.
Aceeași recomandare este valabilă și pentru balsamurile de buze cu scorțișoară, citrice sau mentă, deoarece favorizează iritarea buzelor. De exemplu, dacă simțiți furnicături pe buze sau o senzație de rece, balsamul ar putea conține mentol sau camfor. Cele două substanțe au un efect ușor de anestezic și inițial pare să facă bine în cazul unor buze crăpate. Totuși, ambele ingrediente afectează stratul subțire al buzelor și favorizează uscarea acestora.
Acidul salicilic din unele balsamuri modifică pH-ul și accentuează deshidratarea buzelor.
Dacă după aplicarea balsamului, buzele vă ard, vă ustură sau simțiți ceva în neregulă, trebuie să renunțați la produsul respectiv, spun dermatologii.
Sunt unele studii care demonstrează că anumite ingrediente din balsamurile de buze pot fi toxice atunci când sunt ingerate. În anul 2017, UFC Que-choisir, asociație pentru protecția consumatorului din Franța, a trimis un avertisment după ce a descoperit că numeroase balsamuri de buze de top conțin cantități nedorite de hidrocarburi saturate din ulei mineral (MOSH). Aceste hidrocarburi au fost asociate de-a lungul timpului cu noduli limfatici și inflamarea ficatului atunci când sunt ingerate.
Ce se recomandă
Evident, înainte de folosire, se recomandă să vă informați asupra conținutului acestor produse.
Experții spun că produsele care conțin ulei din semințe de ricin, ceramide, dimeticonă, ulei din semințe de cânepă, ulei mineral, vaselină, unt de shea, oxid de zinc, vaselina albă sunt de natură să îmbunătățească aspectul buzelor și să le protejeze. Petrolatul este un ingredient valoros, cunoscut cu numele de vaselină. El acționează ca un ocluziv, ca un etașant pentru menținerea umidității buzelor. Persoanele care au buze foarte uscate și crăpate ar trebui să folosească un produs care să conțină oxid de zinc și oxid de titan.
Pentru a avea buze cu aspect plăcut, medicii ne recomandă să bem suficientă apă pentru a ne menține pielea hidratată. Și dacă problemele cu buzele persistă sau se agravează atunci trebuie consultat medicul. Deoarece în spatele acestor semne pot fi boli tiroidiene sau carențe de vitamine.