„Balul Prințului Leonard”, în amintirea marelui tenor Nae Leonard, „prințul operetei românești”

Publicat: 31 dec. 2023, 15:10, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
„Balul Prințului Leonard”, în amintirea marelui tenor Nae Leonard, „prințul operetei românești”
„Balul Prințului Leonard”, în amintirea marelui tenor Nae Leonard, „prințul operetei românești”

La final de an, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați aduce un cadou muzical melomanilor din oraș prin spectacolul intitulat „Balul prințului Leonard”, prin care este aniversată ziua de naștere a marelui artist.

Tenorul Nae Leonard s-a născut la Galați pe 13 decembrie 1886. Spectacolul „Balul Prințului Leonard” este un omagiu adus de artiștii și iubitorii muzicii din Galați celui care a fost numit „Prințul operetei româneşti”.

La pupitrul dirijoral, maestrul Traian Ichim, din Brașov, va aduce un suflu contemporan și emoționant acestei serbări muzicale. Pe scenă, spectatorii îi vor putea urmări pe soliștii Ana Băcanu, Cristina Bleandură, Lorena Mărginean, Silvia-Alice Niță, Sebastian Băncilă, Florin Bobei, Dominic Cristea, Paul Lungu, Constantin Lupu, Adrian Mărginean, Alin Munteanu, Tudorel State și Valentin Vasopol.

Nae Leonard, „prințul operetei românești”

Tenorul Nae Leonard, supranumit şi „prinţ al operei”, s-a născut la Galați pe 13 decembrie 1886.

După moartea mamei sale, s-a mutat în Buzău, unde l-a cunoscut pe artistul Vladimir Maximilian, iar în anul 1900 s-a stabilit la București, unde a frecventat cursurile „Institutului Ottescu”, urmând studii de canto cu Theodor Popescu până în anul 1903.

La București i-a cunoscut pe marele actor Tony Bulandra, pe tenorul Alexandru Demetrescu da Sylva, actorul Achil Popescu, scriitorul şi magistratul, Nicolae Ottescu și compozitorul Ion Nonna Ottescu.

Profesorul său de canto, Theodor Popescu, un solist care evoluase pe scena Teatrului „Scala” din Milano, precum şi profesorul său de vioară au descoperit în elevul lor, Nae Leonard, un talent înnăscut, având nu numai voce frumoasă şi caldă, cu un timbru plăcut, dar şi o foarte fină ureche muzicală.

În 1903, Leonard s-a angajat corist în trupa artistului Nicu Poenaru, iar între 1904-1905, a intrat în compania lui Alexandru Marinescu, devenită ulterior „Compania lirică română”. Din 1905 s-a mutat în compania lui Constantin Grigoriu, unde a interpretat multe roluri principale. În 1907, a creat la Iași „Compania de turnee Niculescu-Buzău – Leonard”.

A fost prim tenor liric la Opera Populară din Viena 

În 1908, Nae Leonard a fost angajat, ca prim tenor liric, la Opera Populară din Viena.

În perioada aprilie – august  1910, a urmat cursuri de perfecţionare cu celebrul profesor de canto, Jean de Reszke, la Paris. Tot în 1910, a frecventat şi „Conservatorul de Muzică şi Declamaţie”, condus de Dimitrie Popovici-Bayreuth.

După moartea lui Constantin Grigoriu, în 1914, Vladimir Maximilian şi Nae Leonard au preluat conducerea companiei, sub denumirea „Compania Lirică Grigoriu – Asociaţia Maximilian – Leonard”.

În 1920 a candidat pe lista „Grupării Artiştilor” pentru Adunarea Deputaţilor, Circumscripţia Electorală Ilfov. La propunerea Ministerului Artelor, condus de Octavian Goga, trupa „Leonard – Maximilian” a plecat în turneu la Timişoara (oct. 1920 – 31 ian. 1921), Arad (1 febr. – 1 mart. 1921) şi Oradea (1-13 mart. 1921), primind o subvenţie pentru a pregăti noua stagiune din Banat şi Ardeal.

În 1921, Vladimir Maximilian avea să se retragă din conducerea trupei, aceasta devenind „Compania Lirică Leonard”.

În onoarea artistului, pentru a fi marcați 20 de ani de carieră, în 1924 a fost organizat Festivalul „Leonard”.

În perioada 1924-1926, Nae Leonard a urcat pe scenele din Lyon, Marsilia şi Paris.

În noiembrie 1926, Nae Leonard s-a prăbuşit pe scenă, în timpul repetiţiilor la opereta „Fritz” de la Teatrul de revistă „Alhambra”, iar la 24 decembrie a murit de tuberculoză, la vârsta de 40 de ani.

A fost distins cu medalia „Bene Merenti”, clasa a II-a (1913), Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler (1921) și Ordinul „Coroana României” în grad de Comandor (1924).

După 1990, Teatrul Muzical din Galați a devenit Teatrul „Nae Leonard”.


În 2004, a fost creat Festivalul Internaţional „Leonard”, pentru promovarea internațională a personalități marelui tenor român Nae Leonard şi de a crea o punte către lumea muzicală internaţională, aducând în oraşul său natal artişti şi orchestre din străinătate.


În 2018, Teatrul Muzical Galaţi a luat denumirea de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”.