Banca bogaților din America are probleme uriașe. Retrageri masive de fonduri în ultimele luni
Clienții băncii americane First Republic Bank au retras peste 100 de miliarde de dolari (80 de miliarde de lire sterline) din conturile lor în primele trei luni ale anului, pe fondul preocupărilor legate de sănătatea sistemului bancar global.
Banca americană spune că depozitele sale au scăzut cu peste 40% de la sfârșitul lunii decembrie.
Aceasta vine după ce gigantul bancar elvețian Credit Suisse a dezvăluit luni amploarea rulării băncii care a declanșat salvarea sa susținută de statul elvețian luna trecută.
O serie de prăbușiri bancare au stârnit temeri de criză în sector.
„Am avut parte de retrageri de depozite fără precedent”, a declarat CEO-ul băncii, Michael Roffle. Dar activitatea de depozit s-a uniformizat de la sfârșitul lunii martie, a adăugat el.
First Republic, cu sediul în San Francisco, a raportat, de asemenea, venituri mai mici cu 13,4% față de anul trecut. Venitul net din dobânzi, banii pe care o bancă îi face din perceperea dobânzii la împrumuturile pe care le acordă minus dobânda pe care trebuie să o plătească deponenților și altor creditori, a scăzut cu 19,4%.
„Odată cu închiderea mai multor bănci în martie, am experimentat ieșiri de depozite fără precedent”, a declarat directorul financiar al First Republic, Neal Holland.
Depozitele au scăzut la 104,47 miliarde dolari în primul trimestru, de la 176,43 miliarde dolari în al patrulea trimestru, în ciuda faptului că împrumutătorul a obţinut o rată de salvare de 30 de miliarde de dolari în depozite combinate de la companiile grele din sectorul bancar din SUA, inclusiv Bank of America Corp. (BAC.N), Citigroup Inc. (C.N) , JPMorgan Chase & Co (JPM.N) şi Wells Fargo & Co (WFC.N). Fără depozitele de 30 de miliarde de dolari oferite de băncile mari, scăderea depozitelor ar fi fost de aproape 102 de miliarde de dolari.
Totuşi, depozitele au început să se stabilească în săptămâna din 27 martie şi au rămas stabile până în 21 aprilie, a spus compania. Creditorul a câştigat 1,23 dolari pe acţiune în primele trei luni încheiate în martie, cu mult peste cei 85 de cenţi pe acţiune estimaţi analiştii pentru trimestrul respectiv.
Luna trecută, un grup de bănci majore din SUA a injectat 30 de miliarde de dolari în First Republic , care a fost văzută ca fiind în pericol de eșec.
Autoritățile de reglementare din SUA au calificat această mișcare drept „cea mai binevenită”, în timp ce băncile, conduse de JP Morgan și Citigroup, au spus că acțiunea reflectă „încrederea lor”.
„Lucrăm să ne restructuram bilanţul şi să ne reducem cheltuielile şi împrumuturile pe termen scurt”, a adăugat Holland.
First Republic a mai spus că intenționează să reducă costurile prin pierderea de la 20% până la 25% din forța de muncă în următoarele luni.
Acțiunile băncii au scăzut cu peste 20% în tranzacțiile extinse din New York, după ce a făcut anunțul.
First Republic Bank este considerată „banca bogaților” din SUA, deoarece se adresează persoanelor cu venituri mari.
Când a izbucnit criza bancară de anul acesta, aproximativ două treimi din depozitele First Republic nu erau asigurate la Federal Deposit Insurance Corporation. Este o rată mai mică decât cea a Silicon Valley Bank, de 94%.