Banca Centrală Europeană cere noi exigențe băncilor naționale din UE și amenință cu amenzi

Publicat: 29 mai 2024, 13:51, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Banca Centrală Europeană cere noi exigențe băncilor naționale din UE și amenință cu amenzi

Banca Centrală Europeană a anunțat planuri de reorganizare a procesului sau bianual de evaluare bancară, în rândul băncilor centrale membre BCE, pentru a-l face mai putin greoi, dar și pentru a-și folosi mai bine atribuțiile.

Băncile naționale nu trebuie să aștepte să le fie repartizat vreun procent din profitul BCE pe 2023, deoarece acesta nu există, a avertizat președinta BCE, Christine Lagarde.

BCE verifică stabilitatea financiara a celor o sută cei mari mari creditori din zona euro, și este nemultumită de ritmul lent în care sunt făcute schimbările majore, um ar fi infrastructura IT, gestionarea riscului sau schimbările climatice, a declarat Claudia Buch, noul președinte al Consiliului de supraveghere al BCE, citată de Reuters.

Băncile, la rândul lor, se plăng că procesul BCE de analiză și de evaluare este unul greoi, care nu ține pasul cu mediul schimbător macro-financiar, cu șocurile geopolitice și alți factori care afectează riscurile sistemului bancar.

Oficialii BCE au avertizat că procesul de verificare va fi unul mai strict, iar băncile care nu vor raspunse rapid vor fi amendate.

Buch a spus că, atunci când ,,remedierea deficiențelor este insuficientă, Consiliul de supraveghere al BCE va spori severitatea instrumentelor de supervizare, aplicând inclusiv penalități financiare”.

Schimbările în procedurile de control anunțate de BCE vor fi aplicate începând cu semestrul doi al acestui an și vor fi finalizate în 2026. Pe de altă parte, președinta BCE, Christine Lagarde, a spus că BCE „urmăreşte cu atenţie” riscurile economice create de războiul dintre Israel şi Hamas, care ar putea să conducă din nou la majorarea preţurilor la energie.

Preţurile la energie au devenit „mai puţin previzibile”, iar „tensiunile geopolitice crescute ar putea duce la creşterea lor pe termen scurt”, a explicat Christine Lagarde, într-o conferinţă de presă organizată la Atena, unde BCE a organizat prima sa reuniune de politică monetară din ultimii 15 ani.

BCE, despre pierderile financiare

Banca Centrală Europeană a raportat prima sa pierdere financiară, de proporții, din ultimii zeci de ani. BCE a înregistrat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care ar fi fost şi mai mari dacă banca nu ar fi eliberat 6,6 miliarde de euro – întregul provizion pentru riscuri financiare, acumulat de-a lungul unui număr de ani.

Pierderea netă din dobânzi a fost de 7,19 miliarde de euro, în 2023, după un venit de 900 de milioane de euro în 2022. Oficialii BCE au spus că se aşteaptă la noi pierderi pentru următorii câţiva ani, dar care să nu afecteze ”capacitatea sa de a conduce o politică monetară eficientă”, înainte de a reveni la profituri.

În acest context de tensiuni, „companiile şi gospodăriile devin mai puţin încrezătoare şi mai incerte cu privire la viitor”, a avertizat Cristine Lagarde,

Aceasta a precizat că economia zonei euro este slăbită, posibil mai slabă decât se prognoza luna trecută, însă presiunile pe partea de preţuri rămân puternice şi ar putea fi agravate şi mai mult dacă războiul dintre Israel şi Hamas continuă, situație care va majora din nou preţurile la energie.

„Trebuie să fim fermi. Faptul că am menţinut dobânzile nu înseamnă că nu le vom mai majora vreodată”, a spus Lagarde.

În plus, preşedinta BCE a încercat să calmeze aşteptările referitoare la o reducere a costului creditului.

„Chiar şi o discuţie cu privire la o reducere este complet, complet prematură”, a subliniat Lagarde.

Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50 la sută, 4,75 la sută şi, respectiv, 4,00 la sută. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999

Banca centrală a ridicat ratele dobânzilor de la un teritoriu negativ la un nivel record de 4 la sută, în perioada iulie 2022 – septembrie 2023, ca răspuns la inflaţia ridicată, formată ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi la pierderea parţială a accesului la energia din Rusia.

”Puterea financiară a BCE este subliniată în continuare de capitalul său şi de conturile sale substanţiale de reevaluare, care, împreună, se ridicau la 46 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2023”, a spus banca centrală într-un comunicat.

BCE va reporta pierderea din bilanţ pentru a compensa profiturile viitoare. Nu va face distribuţii de profit către băncile centrale naţionale din zona euro pentru 2023.