Banca ginerelui lui Viktor Orban a intrat în România

Publicat: 04 feb. 2025, 18:58, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Banca ginerelui lui Viktor Orban a intrat în România

Banca digitală maghiară Gránit Bank, care începând din 2022 are ca acționar semnificativ pe Istvan Tiborcz, ginerele premierului Viktor Orban, a ajuns în România, marcând prima sa extindere în afaceri internaționale.

Granit Bank oferă acum servicii bancare transfrontaliere, inclusiv conturi în lei și valută, și un schimb valutar cu un curs promițător pentru utilizatorii români. Aplicația băncii este disponibilă în limba română, maghiară și engleză, ceea ce reflectă intențiile băncii de a ajunge la o gamă largă de clienți, scrie Profit.ro.

„Gránit Bank este prima bancă maghiară care și-a lansat serviciile în România, un ținut cu un grad înalt de afinitate digitală și unde credem că soluțiile noastre inovative vor atrage clienții,” a declarat Éva Hegedüs, președinta băncii.

De la înființarea sa în 2010, Gránit Bank a evoluat rapid, devenind a opta bancă universală din Ungaria, cu active de aproximativ 3,56 miliarde euro și un profit de 55 milioane euro în 2023. Recent, banca a înregistrat o creștere substanțială a numărului de conturi deschise, iar în primele patru luni din 2024 a adăugat încă 30.000 de conturi noi.

Un aspect interesant al expansiunii Gránit Bank este implicarea lui Istvan Tiborcz, alături de BDPST Zrt, holdingul său imobiliar, care controlează 57% din acțiunile băncii. Tiborcz, cunoscut pentru afaceri în domenii diverse precum imobiliare, IT și turism, este și implicat în numeroase investiții financiare, inclusiv tranzacții semnificative în Serbia.

Expansiunea băncii în România se aliniază cu strategia de digitalizare a serviciilor bancare, având în vedere tendința crescută către digitalizare a populației din țară. Cu un accent pe accesibilitate și servicii rapide, Gránit Bank speră să cucerească segmentul românesc de retail, punând la dispoziție soluții bancare moderne fără necesitatea prezenței fizice.

Însă, în ciuda succesului rapid în domeniul bancar, afacerea lui Tiborcz a atras și atenția autorităților, inclusiv investigații legate de utilizarea fondurilor europene. În 2018, procurorii ungari au deschis o anchetă legată de proiectele de finanțare europeană derulate de una dintre companiile din portofoliul său.