Băncile solicită majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă
Băncile participante la programul Noua Casă au propus o majorare semnificativă a plafonului de creditare, de la 70.000 de euro la 120.000 de euro, păstrând condițiile de avans la 5%, a anunțat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
Băncile au făcut solicitarea în contextul în care piața imobiliară a înregistrat o creștere constantă a prețurilor, îngreunând accesul la locuințe pentru un număr mare de cumpărători.
Decizia finală va fi luată în vară, odată cu revizuirea bugetară și va fi influențată de evoluția programului până la acel moment.
Propunerea băncilor
„Avem solicitări de la instituțiile financiar bancare de ridicare a plafonului. Propunerea instituțiilor bancare este să se alinieze la plafonul de 120.000 de euro. Practic o aliniere la codul fiscal și la cota redusă a TVA de 9%. Avansul va rămâne tot 5% și se vor putea cumpăra locuințe vechi și noi. E o propunere a sistemului bancar, iar decizia va fi luată după 1 iulie, în funcție de evoluția programului”, a explicat Dumitru Nancu.
În momentul de față, limita maximă de garantare este de 60% pentru achizițiile de locuințe noi, cu un preț de până la 140.000 de euro și un avans de 15%, și de 50% pentru creditele de până la 70.000 de euro, aplicabile atât pentru locuințele noi, cât și pentru cele vechi, cu un avans de 5%.
Impactul asupra cumpărătorilor
Acceptarea propunerii de majorare a plafonului de creditare ar putea facilita accesul la locuințe pentru un număr mai mare de persoane, într-un context în care prețurile locuințelor au crescut considerabil.
În ultimii ani, prețurile la locuințe au tot crescut, iar apartamentele noi cu trei camere sar bine pragul de 70.000 de euro.
Prețul mediu cerut al unui apartament cu trei camere în București a fost 118.000 de euro în luna ianuarie.
Ministerul Finanțelor a răspuns nevoilor pieței prin reducerea comisioanelor de administrare pentru Noua Casă și aplicarea de reduceri pentru onorariile notariale, stimulând astfel cererea și accesul la finanțare.
Potrivit lui Nancu, programul a emis 100 de garanții de la începutul anului.
Acesta este optimist, considerând că plafonul de garantare va fi epuizat, reflectând astfel creșterea tranzacțiilor imobiliare față de anul anterior.