Băncile centrale au făcut achiziții record de aur, în 2023
În condițiile unui mediu geopolitic și financiar din ce în ce mai complex, gestionarea rezervelor de aur a devenit mai relevantă ca niciodată, iar băncile centrale manifestă un interes tot mai crescut pentru tezaurizarea aurului.
În 2023, băncile centrale au adăugat 1.037 de tone de aur, în depozite – a doua cea mai mare achiziție anuală din istorie – după un record de 1.082 de tone în 2022.
Conform rezultatelor unui sondaj anual, pentru 2024, efecturat de Consiliul Mondial al Aurului (WGC), 70 din răspunsurile băncilor centrale intervievate, arată că acestea continuă să vadă în aur un activ favorabil, și sigur.
Aurul a urcat la un nou maxim istoric la mijlocul lunii mai, înainte de a scădea ușor, probabil din cauza retragerii profiturilor, de către investitori, prețul metalului galben închieind luna, la 2.343 dolari pe uncie. Aceasta a generat o creștere lunară de 1 la sută, adăugându-se la câștigurile din martie (9 la sută) și aprilie (5 la sută).
Prețurile futures pe aur arată că investitorii accesează multe piețe de bunuri, prin contracte futures. Investitorii accesează multe piețe de mărfuri prin contracte futures. Contractele futures se bazează pe așteptările privind prețurile viitoare, costul de transport și ratele dobânzii, investitorii sunt expuși unei surse suplimentare de variabilitate: ,,forma curbei futures”. Când curba futures este în pantă ascendentă (prețurile futures sunt mai mari decât spot), ceea ce este tipic pentru aur, se spune că este în contango (amânarea plății și livrarea stocurilor de la o zi la alta), care reflectă în general costul de transport.
Aurul oferă diversificare într-un portofoliu și este adesea corelat cu bursa, în perioadele de risc, în timp ce se decuplează și devine invers corelat în perioadele de stres. Aurul rămâne unic printre majoritatea formelor de acoperire a riscurilor de pe piață.