Băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiție. Câte tone de aur au cumpărat în ultimii ani
Anii 2022, 2023 și prima jumătate a anului curent marchează cele mai ridicate achiziții de aur din partea băncilor centrale din ultimii aproape 60 de ani, potrivit specialiştilor de la Tavex, cel mai mare comerciant de aur de investiții din Europa de Nord și un jucător important pe piața din România și Europa de Sud-Est.
Băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiție. Achizițiile cumulate ale băncilor centrale – aproape 2.600 de tone de aur
Achizițiile cumulate în aceşti doi ani și jumătate sunt de aproape 2.600 de tone de aur. Cantitatea echivalează cu peste 28% din aurul extras în aceeași perioadă.
Conform unui studiu realizat de Invesco anul trecut, 96% din băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiție.
Valoarea aurului este recunoscută inclusiv de cele mai mari surse de capital din lume – băncile centrale.
Băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiție. Cu o Rusie imprevizibilă, Polonia îşi face rezerve foarte mari de aur
Dintre toate băncile centrale, trei ies în evidență cu achiziții mai mari decât întregile rezerve de aur ale unor țări dezvoltate.
- Este vorba despre Banca Populară a Chinei (+316 tone), Banca Centrală a Turciei (+197,5 tone) și Banca Națională a Poloniei (+167 tone).
- În urma achizițiilor din ultimele luni, rezervele de aur ale Poloniei le depășesc pe cele ale Băncii Angliei.
- În ceea ce privește situație României, BNR nu și-a mai extins rezervele de aur din anul 2002, când a cumpărat aproximativ 100 kilograme de aur, achiziții urmate de vânzarea a 1,6 tone de aur între 2003 și 2019.
La momentul actual, rezervele de aur ale Băncii Naționale a României reprezintă aproximativ 10% din rezervele internaționale.
Dincolo de cererea instituțională de aur, vedem un interes record pentru lingourile și monedele de aur fizice în ultimii doi ani.
Cele mai mari piețe sunt China și India, urmate de Statele Unite. Doar aceste trei piețe cresc anual cu aproximativ 2.000 de tone de aur, China cântărind cel mai mult în această ecuație cu piața sa de aur crescând anual cu aproape 1.000 de tone, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.
Însă cererea de aur merge dincolo de aurul de investiții.
- China și India au cea mai mare cerere pentru bijuteriile de aur. Industria bijuteriilor reprezintă aproximativ jumătate din întreaga cerere globală de aur, fiind cea mai importantă componentă a cererii totale de aur.
- În pofida creșterii prețului metalului galben, cererea a rămas robustă în fața cererii semnificative de aur pentru nunțile indiene (cunoscute pentru exuberanța și luxul care marchează cea mai importantă zi a soților).
- Aurul de investiții nu este strict un instrument de păstrare a valorii pe termen lung, când banii de hârtie își pierd puterea de cumpărare, ci este o sursă de independență față de actualul sistem global.
Odată ce activele Rusiei, în urma invadării Ucrainei în februarie 2022, au fost înghețate, Rusia a reușit să evite reglementările prin vânzarea aurului extras către Emiratele Arabe Unite (EAU). Aurul cumpărat de EAU a fost retopit și vândut ulterior pe piețele internaționale.
Băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiție. Creștere impresionantă de 41% a prețului aurului, doar în ultimele 12 luni
Aceste elemente, alături de începerea ciclului de tăiere a dobânzilor în Statele Unite, sunt principalii indicatori care au produs creșterea impresionantă de 41% a prețului aurului, doar în ultimele 12 luni.
Pe fondul unor tăieri ale dobânzilor în lunile care urmează, alături de stagnarea economiilor europene și creșterea diviziunii între Orient și Occident, aurul va rămâne în continuare o sursă importantă de stabilitate pentru investitori.
Citeşte şi: Aurul a trecut de 400 de lei gramul. Record istoric