Băncile rusești și-au dublat importurile de dolari cash de teama restricțiilor SUA: 5 miliarde, în decembrie
Băncile din Rusia au importat, în decembrie, bancnote străine în valoare de cinci miliarde de dolari, faţă de 2,65 miliarde cu un an înainte, conform estimărilor Agenţiei ruse de rating ACRA.
Mai mult ca sigur, este vorba de o măsură de precauție, în caz că Moscova va fi supusă unor sancţiuni internaţionale, pe fondul crizei ucrainene.
Importurile de cash ale Rusiei sunt în general mai ales sub formă de dolari, bancnotă preferată de ruși ca metodă de protecţie faţă de devalorizarea rublei sau faţă de creşterea inflaţiei, posibile efecte ale unor eventuale sancţiuni. Rusia a importat și în noiembrie 2021 bancnote în valoare de 2,1 miliarde de dolari, după cum afirmă Valeri Piven, director în cadrul ACRA.
De ce le este frică rușilor
În contextul crizei din Ucraina, americanii au anunțat că iau în considerare interzicerea accesului băncilor ruse la tranzacţiile cu dolari, precum şi reducerea capacităţii instituţiilor financiare respective de a-şi onora obligaţiile denominate în dolari, conform unor surse Reuters.
Piven susține că raportul dintre activele şi pasivele în valută ale băncilor comerciale nu constituie în momentul de faţă un motiv de îngrijorare. Cât despre majorarea importurilor de numerar, aceasta este mai degrabă legată de o posibilă creştere a cererii, în opinia lui.
Banca centrală a Rusiei a refuzat să comenteze. Aproximativ jumătate din activele şi pasivele în valută ale Rusiei – 100 de miliarde, respectiv 70 de miliarde de dolari – sunt în monedă SUA, comparativ cu 80% în 2002 şi 70% la începutul lui 2014.
Rusia a mai trecut prin astfel de situații și în trecut. La sfârşitul lui 2014, s-au adus în Rusia 18 miliarde de dolari cash, în timp ce cursul rublei se prăbuşea după anexarea Crimeei. Acum, eventuale restricții ar putea să afecteze pe cele mai mari bănci ruse – Sberbank, VTB, VEB şi Gazprombank.
Ministerul rus de Finanțe a comunicat recent că în cazul unor sancţiuni va asigura toate pasivele băncilor, inclusiv în valută, însă este posibil ca pieţele să devină temporar mai volatile.