Bani de la stat pentru mii de români. Florin Barbu: La 1 septembrie lansăm un nou program
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat lansarea unui program ambițios destinat crescătorilor de porci din România, începând cu 1 septembrie. Acest program are ca obiectiv principal sprijinirea fermierilor români și reducerea importurilor de purcei din străinătate.
Florin Barbu, despre programul destinat fermierilor
Ministrul a explicat că programul va oferi finanțări pentru aproape 90.000 de locuri de creștere și reproducție a porcilor, integrând și partea de îngrășare. Dacă proiectele sunt finalizate în următorii trei ani, România va putea produce 8,7 milioane de porci în sistem industrial, ceea ce ar asigura autosuficiența țării și ar garanta produse de carne de calitate superioară, fabricate în România.
”Lucrul acesta l-am făcut prin acest program și la 1 septembrie lansăm un nou program, vorbim de aproape 90.000 de locuri de creștere, de reproducție la porc, dar va fi integrat și cu partea de îngrășare.
Cele două proiecte dacă sunt finalizate în următorii trei ani, România produce în sistem industrial, nu vorbim de gospodării țărănești 8,7 milioane de porci.
Asta înseamnă gradul de autosuficiență. Atunci putem vorbi că avem produse românești cu carne din România și de o calitate superioară”, a declarat Florin Barbu pentru Adevărul Live.
Florin Barbu a subliniat că fermierii români se confruntă cu costuri ridicate atunci când cumpără purcei din alte state membre ale Uniunii Europene, unde prețul unui purcel este de aproximativ 125 de euro, în timp ce în România producția unui purcel costă doar 60 de euro.
”Eu îmi doresc ca și ministru să procesăm carne românească. De aceea, împreună cu domnul premier Marcel Ciolacu, atunci când am preluat pe 15 iunie mandatul am dat drumul la un program de porc și pasăre prin care finanțăm partea de reproducție atât la păsări, cât și la porc. Iar până la 31 decembrie terminăm în sectorul de porc 46.000 de locuri de cazare în sistemul de reproducție.
Asta înseamnă că România, începând cu anul următor, va mai produce încă 1,2 milioane de purcei, practic purcei care merg în fermele de gras, pentru că analiza este foarte clară: un fermier care are fermă de îngrășat cumpără purcelul din alte state din Uniunea Europeană cu 125 de euro. Prețul de producție a unui purcel în România este de 60 euro”, a mai adăugat acesta.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat calitatea superioară a cărnii produse în România, argumentând că fermierii români folosesc 90% cereale pentru hrana animalelor. Aceasta reprezintă un contrast semnificativ față de carnea de porc și de pasăre provenită din străinătate, unde alimentația animalelor include doar 50% cereale. Această diferență în alimentație contribuie la un produs final de o calitate mult mai ridicată pe piața internă.
În continuare, Florin Barbu a abordat și sectorul avicol, afirmând că România se bucură de un grad de autosuficiență impresionant de 160%. Acest lucru nu doar că asigură satisfacerea cererii interne, dar permite și exportul de produse avicole.
Ministrul a subliniat că puii produși în România sunt de cea mai înaltă calitate din Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un atu major pentru țară pe piața internațională.