Bani europeni pentru instalarea tinerilor fermieri. Lista sesiunilor de finanțare lansate în acest an
Cu o întârziere de câteva luni, AFIR va lansa primele măsuri de finanțare din Planul Național Strategic 2023-2027. Cea mai așteptată și probabil cea mai solicitată va fi sesiunea dedicată instalării tinerilor fermieri.
Dacă inițial se vorbea că această măsură, DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată în iunie, acum s-a anunțat luna octombrie.
„Linia de finanțare pentru Instalarea Tinerilor Fermieri se va deschide in 16 octombrie, decizia a fost în data de 7 septembrie 2023, când a avut loc cea de-a doua reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Planul Strategic PAC 2023-2027″, a anunțat Forin Ciobanu, președintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Judeţul Olt.
Calendarul sesiunilor în 2023
În următoarea perioadă se vor lansa următoarele sesiuni de finanțare:
DR 15 – Investiții în sectorul pomicol 13-17 Noiembrie;
DR 20 – Investiții în sectorul zootehnic 16-20 Octombrie;
DR 22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole 13-17 Noiembrie;
DR 25 – Modernizarea infrastructurii de irigații 20-24 Noiembrie;
DR 26 – Înființarea sistemelor de irigații 20-24 Noiembrie;
DR 27 – Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă 23-27 Octombrie;
DR 28 – Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural 23-27 Octombrie;
DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri 16-20 Octombrie;
DR 36 – LEADER – Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității 09-13 Octombrie;
DR 37 – Transfer de cunoștințe 23-27 Octombrie 2023.
Condiții pentru instalarea tinerilor fermieri
În cadrul DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri vor avea prioritate planurile de afaceri ale tinerilor cu un nivel de calificare superior, care vizează realizarea comasării prin preluarea de exploatații, deținerea în proprietate a exploatației, promovarea unor tehnologii și tehnici de producție moderne cu impact redus asupra mediului, eficientizarea utilizării și gestionarea adecvată a resurselor, precum și instalarea fermierilor în zona montană.
Solicitantul trebuie să se afle în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție. El trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.
Tânărul trebuie să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO.
Investițiile prevăzute în planul de afaceri vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil. Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă.
Nu în ultimul rând, solicitantul nu a mai beneficiat de sprijin prin PNDR 2014-2020 sau PNS, indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.
Sunt eligibile costurile pentru capitalul de lucru, cadastrare, achiziționare de teren în procent maxim de 10% din valoarea sprijinului, cu respectarea legislației naționale și europene în vigoare.
De asemenea, este vorba de achiziția de animale vii, achiziția de teren sau material biologic, construcția de clădiri utilizate în cadrul fermei, echipamente, utilaje, mijloace de transport specializate, capital de lucru (salarii), cheltuieli de marketing și consultanță.
Plata se efectuează în două tranșe și se acordă astfel: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.