Barbu de la Agricultură pe urmele lui Petre Daea: Kit pentru încălzirea solariilor, centre de colectare și Casa Unirea
Legumicultura pare să constituie un domeniu important pentru noul șef de la Agricultură, Florin Barbu, care continuă programele fostului ministru Petre Daea și readuce în prim-plan proiecte precum înființarea centrelor regionale de colectare a fructelor și legumelor, kitul pentru încălzirea serelor și solariilor sau Casa de Comerț Agroalimentar Unirea.
Ministrul le promite legumicultorilor că, în acest an, cel mai probabil în luna septembrie, vor putea să acceseze fonduri nerambursabile de 70.000 euro pentru încălzirea serelor și solariilor în care se cultivă legume. Banii provin din Planul Național Strategic și se acordă tinerilor care se vor instala anul acesta. Fondurile puse la dispoziție se ridică la circa 250 milioane euro.
Măsura se vrea un ajutor dat tinerilor fermieri, astfel încât sectorul să devină cât mai atractiv pentru noile generații, iar, pe de altă parte, românii să aibă legume pe masă tot timpul anului. La acest moment, dintr-un total de 22.000 de cereri înregistrate în cadrul Programului Tomata, peste 7.500 au fost depuse de către fermieri tineri cu vârstă sub 40 de ani, ceea ce este un semnal încurajator.
Pentru a veni în sprijinul lor, se are în vedere acordarea unui ajutor pentru achiziția de echipamente de încălzire pentru producția de legume în sere și solarii, dar și pentru încălzire sau capital de lucru.
‘’Kitul de 70.000 euro va include centrala, partea de încălzire în interiorul serei, inclusiv cu panourile fotovoltaice pentru consum de curent…În funcție de zonă, va fi aplicat orice fel de proiect, încălzirea poate să fie pe solid, panouri fotovoltaice – centrale pe curent, inclusiv pe gaz’’, a declarat ministrul Agriculturii în cadrul unei conferințe organizate de Antena 3 CNN.
Condiții pentru tinerii fermieri
Tinerii fermieri care vor să primească ajutorul de 70.000 euro trebuie să știe că nu este nevoie să aibă experiență.
De asemenea, instalarea trebuie să se facă, în acest an. Foarte important: banii se acordă persoanelor fizice autorizate.
15 centre de colectare regionale
În același timp, ministrul a vorbit și despre proiectul înființării unui număr de 15 centre de colectare pentru legume și fructe în țară, care ar urma să devină funcționale, în 2024. Acestea vor fi dotate cu patru benzi de sortare pentru roșii, castraveți, ardei gras și kapia.
Proprietarul centrelor va fi Casa Unirea, valoarea investiției fiind estimată la circa 2,5 milioane euro. Se va lucra cu cooperative de producători a căror producție va fi preluată de Casa Unirea, care se va ocupa de vânzarea producției în supermarketuri, după cum susține Florin Barbu.
Citeste si Fermier pasiv, peste noapte. Ce a pățit cel mai cunoscut lider al agricultorilor