Barna Tanczos, liber la jefuirea pădurilor de la Romsilva
Guvernul a adoptat ieri un proiect de lege extrem de controversat prin care se urmărește devalizarea regiilor și societăților comerciale cu capital de stat, fiind vizată în principal Regia Națională a Pădurilor Romsilva, ceea ce pică mănușă camarilei UDMR de la noi și numai inițiată perfect în jefuirea pădurilor noastre.
Undă verde la devalizarea pădurilor de la Romsilva
Prin adoptarea de către Guvern a proiectului de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, Regia Națională a Pădurilor-Romsilva urmează ca activitatea de exploatare a masei lemnoase să fie transferată către societăți comerciale pe acțiuni sau SRL-uri.
Practic, întreaga activitate de exploatare a masei lemnoase de la Romsilva, ceea ce reprezintă circa 88% din veniturile regiei, va fi, atenție, privatizată.
Astfel, prin modificarea de ieri a OUG 109/2011, cabinetul Ciucă dă o lovitură decisivă Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, adică liber la prăduirea celor 3,1 milioane de păduri proprietate publică de stat, dar, în același timp și celor peste 15.000 de salariați care vor fi afectați de această măsură aberantă.
Potrivit informațiilor noastre, artizanul privatizării activității de exploatare a masei lemnoase de la Romsilva este ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. Astfel, acesta oferă posibilitatea firmelor private, multe din Ungaria, să prăduiască pădurile de la Romsilva.
Avertisment: Lemnul românesc și pădurea publică de stat va încăpea pe mâinile grupurilor de interese
Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social atrage atenția premierului Nicolae Ciucă și liderilor celor tei partide aflate la guvernare că prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a ajunge să fie administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de SRL-uri (cu acționariat parțial românesc, întrucât statul le va lista la bursă, iar marii actori de pe piața lemnului din țară sunt cei cu capital majoritar străin – știut fiind faptul că de exemplu austriecii dețin o poziție dominantă în afacerile cu lemn din România).
Totodată, Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social avertizează că lemnul românesc și pădurea publică de stat, singura resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimonial public, va încăpea, cu girul politicienilor, pe mâinile grupurilor de interese care au pus la cale acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva ca angajament în PNRR, într-un moment în care, această regie funcționează la parametri optimi și cu rezultate economice de excepție.