Baroana Emma Nicholson, raportorul pentru aderarea României la UE, se căsătorește: „În dragoste, vârsta e irelevantă”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/WhatsApp-Image-2025-04-22-at-16.17.27.jpeg)
Baroana Emma Nicholson, care în calitate de raportor al Parlamentului European a avut un rol important în aderarea României la Uniunea Europeană, a decis să acorde atenție și vieții personale, acceptând cererea în căsătorie a logodnicului său, Brian Plunkett.
După o lungă perioadă de timp în care s-a dedicat exclusiv activității sale în Partidul Conservator din Marea Britanie și în Parlamentul European și apoi în Camera Lorzilor, a participat la misiuni umanitare în zone de conflict și acțiuni de caritate prin propria organizație, Fundația „Amar”, baroana Emma Nicholson acordă atenție și vieții personale.
Cotidianul „The Suday Times” a dat publicității știrea că Emma Nicholson, baroană de Winterbourne, membră a Camerei Lozilor din Marea Britanie, se căsătorește pentru a doua oară. Este o decizie care vine după mulți ani în care s-a dedicat exclusiv activității sale în susținerea intereselor publice.
Elementul inedit este că Emma Nicholson „a refuzat zeci de cereri în căsătorie la vârsta de douăzeci de ani”, iar acum, la 83 de ani, a acceptat cererea în căsătorie a logodnicului său, Brian Plunkett, care are 79 de ani. Explicația pe care a mărturisit-o jurnalistei Laura Pullman este că în dragoste vârsta nu contează:
„Nu cred că în dragoste vârsta este o problemă relevantă. Poți fi negativist și la vârsta de cinci ani și la 95 de ani. Sau poți fi iubitor și vesel la orice vârstă. Este o chestiune de caracter și cum ai fost învățat să trăiești viața mai mult decât orice altceva”, a declarat Emma Nicholson pentru „The Sunday Times”.
Cei doi s-au cunoscut în urmă cu un an și jumătate la „Reform Club”, un club privat al membrilor din Pall Mall, cartierul central al Londrei, din preajma Westminster Pallace. Brian Plunkett a cerut ajutorul Emmei Nicholson la organizarea unui concert caritabil pentru susținerea Ucrainei, dar Nicholson avea deja propriile acțiuni de susținere a Ucrainei prin propria ei organizație, Fundația „Amar” și răspunsul a fost: „îmi pare teribil de rău că nu te pot ajuta”.
Apoi s-au întâlnit de mai multe ori concerte caritabile pentru Ucraina, dar și la galerii de artă, iar în urmă cu o lună și jumătate, în biblioteca cu decorațiuni de aur a „Reform Club”-ului, Brian Plunkett a îngenuncheat cu un inel de aur și perle, o moștenire de familie și a rugat-o pe Emma Nicholson să se căsătorească cu el. Cererea a fost acceptată.
Emma Nicholson a avut un rol important în aderarea României la Uniunea Europeană
Baroana Emma Nicholson a venit pentru prima dată în România în 1991, când era preocupată de ceea ce se întâmplă în noua democrație, dar în primul rând de situația din leagănele de copii și de afacerile cu adopțiile internaționale care căpătau amploare în România.
Din 2000 până în 2004 a fost raportorul Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană. A avut un rol important în implementarea reformelor pentru îndeplinirea aquis-ului comunitar și o contribuție esențială în elaborarea celor patru legi ale sistemului de protecție a copilului și adopțiilor. A blocat afacerile cu adopții internaționale.
Rezultatul a fost peste așteptări. Sistemul românesc de protecție a copilului este considerat și în prezent unul dintre cele mai bune din Europa, exemple de bune practici fiind preluate de alte state. Se poate spune că Nicholson a avut un rol decisiv în aderarea României la Uniunea Europeană.
„România s-a transformat radical în ultimii 22 de ani. La prima mea vizită aici, în 1991, România era într-o stare de disperare, era ca un iad, erau mulţi oameni care se luptau. România a făcut progrese uriaşe, mai sunt multe de făcut. România are capacitatea de a depăşi aceste probleme. Alte naţiuni nu au reuşit. România este mai capabilă să facă față problemelor”, declara Emma Nicholson în aprilie 2013, când a efectuat o nouă vizită în România.
A revenit în România în aprilie 2022, când a fost în vizită la Sighetul Marmației, pentru a ajuta autoritățile locale în susținerea refugiaților ucraineni.
O adversară a căsătoriilor între persoanele de același sex și a adopțiilor internaționale
În calitate de membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Emma Nicholson a fost implicată în misiuni de observare a alegerilor în Yemen, Palestina, Azerbaidjan, Liban, Afganistan, Armenia și Pakistan și a susținut dezvoltarea economică a Irakului.
În activitatea sa parlamentară, Nicholson s-a pronunțat sistematic împotriva problemelor LGBT și a votat împotriva căsătoriilor între persoane de același sex. Pe parcursul carierei sale, Nicholson a fost o opozantă a adopțiilor internaționale.