Barometrul de risc 2021: Care sunt principalele riscuri asociate României, Poloniei sau Ungariei
Allianz Risk Barometer deschide ediția din acest an cu trei puncte importante de risc în contextul actual Global: întreruperea activității, pandemia și incidentele cibernetice. Barometrul menționează că modificările legislative sunt o îngrijorare reală pentru companii în Europa Centrală și de Est.
Pentru România, trei pericole ce stau pe ordinea de zi a companiilor în 2021 sunt pandemia, întreruperea activității și impredictibilitatea legislativă.
„În timp ce pandemia continuă să aibă un control ferm asupra țărilor din întreaga lume, este vital să ne pregătim pentru scenarii extreme mai frecvente, cum ar fi o întrerupere la nivel global, un atac cibernetic, dezastre naturale provocate de schimbările climatice sau chiar o altă epidemie”, spune Joachim Müller, CEO al Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS).
Criza Covid-19 rămâne principala amenințare, atât pentru individ, cât și pentru afaceri. Nu întâmplător este clasată în top 2 ca risc la nivel mondial. Analiza AGCS arată că „multe companii au realizat în pandemie că planurile de continuare a activității sunt cu mult depășite de noutatea crizei. Planificarea continuității trebuie să devină holistică, mai funcțională și mai dinamică. În plus, este necesară o monitorizare și o măsurare a impactului scenariilor de pierdere extremă, actualizare și testare constantă.”
Amenințările cibernetice
Deși a coborât în top până pe poziția a treia, amenințările cibernetice se păstrează în continuare ca o problemă pe care o întâmpină companiile și nu numai. „Digitalizarea accelerată și munca de la distanță intensifică și mai mult vulnerabilitățile din zona IT. La apogeul primului val de lockdown, din aprilie 2020, FBI a raportat o creștere de 300% a incidentelor IT, în timp ce costurile pentru economia globală generate de criminalitatea cibernetică au ajuns la peste 1.000 miliarde de dolari, în creștere cu 50% față de acum doi ani”, raportează AGCS.
Nu este o noutate riscul de întrerupere a activității. Acesta este prezent în Barometrul de risc de ani buni, diferența este că în contextual actual epidemiologic factorul principal este pandemia. „Consecințele pandemiei – digitalizarea mai amplă, munca de la distanță și dependența tot mai mare de tehnologie a companiilor – vor spori probabil intensitatea riscului de întrerupere a activității în anii următori”, explică Philip Beblo, expert în echipa globală de subscriere AGCS.
Evenimentele actuale ne demonstreaza că nu suntem suficient de pregătiți în a diminua efectele unor riscuri clare la nivel global. Companiile trebuie să pregătească un șir amplu de metode prin care să reducă pierderile, provocate de evenimente extreme.
„În timp ce pandemia continuă să aibă un control ferm asupra țărilor din întreaga lume, este vital să ne pregătim pentru scenarii extreme mai frecvente, cum ar fi o întrerupere la nivel global, un atac cibernetic, dezastre naturale provocate de schimbările climatice sau chiar o altă epidemie”, spune Joachim Müller, CEO al AGCS.
Studiul derulat anual de Allianz Global Corporate & Speciality este o imagine globală. Expune cât mai clar nivelul de risc sau noi probleme ce apar în jurul companiilor. Acestea sunt opiniile a 2.769 de experti din 92 de țări: directori generali, manageri de risc, brokeri și specialiști în asigurări.