Baronii GPL din politică
Cifra de afaceri a firmei politicianului Mușoiu a fost de peste 100.000.000 de lei în ultimii 15 ani de activitate, iar profitul net de 3.133.000 lei doar în ultimii patru ani.
Explozia de la Crevedia și evenimentele nefericite ce au urmat au scos la suprafață foarte multe probleme legate de ramura comerțului cu gaz petrol lichefiat, de la lipsa autorizațiilor de la ISU și chiar până la cele de funcționare.
Totodată, în evidență a ieșit faptul că în industria GPL sunt implicați direct politicieni români de rang înalt și familiile lor. Aproape fiecare județ are politicianul său care domină distribuția de GPL.
Județul Ialomița nu face excepție. Deputatul PSD Mușoiu a făcut o avere din vânzarea carburanților
Conform declarațiilor de avere și de interese, Mușoiu Ștefan este asociat unic la firma SAM GPL SRL ce are ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate.
De la înființare (2002) și până în prezent, firma lui Mușoiu a raportat constant cifre în creștere.
Dacă în primul an de activitate a declarat o cifră de afaceri de 4.958.594 lei și un profit de doar 46.845 lei, în 2022 lucrurile s-au schimbat radical: 9.152.784 lei cu un profit net de 738.641 lei.
De altfel, pentru Ștefan Mușoiu, deputat și prim-vicepreședintele PSD Ialomița, anul trecut a fost anul în care a retras cei mai mulți bani din firmă sub formă de dividente.
Nu mai puțin de 1.100.000 lei a încasat politicianul ialomițean din afacerea cu GPL, după ce în anii anterior se mulțumise cu sume de până în 500.000 de lei.
Mușoiu nu iese din rând când vine vorba de bani pentru partid
Mușoiu a cotizat constant la partid, mai mult decât Ion Doldurea, primarul de la Caracal al cărui fiu a fost arestat în urma dezastrului de la Crevedia.
A cotizat și ca persoană fizică, dar și persoană juridică. Firma sa, SAM GPL figurează cu o donație de 10.900 de lei pentru campania din 2016, anul în care a obținut primul mandat de deputat.
În 2008 l-am găsit pe lista membrilor de partid care au cotizat cu sume a căror valoare cumulată depășea 10 salarii de bază minime brute pe țară – 5.300 de lei.
Anul următor suma virată către PSD Ialomița aproape s-a dublat, valoarea fiind de 10.160 lei.
Pentru campania electorală din 2020 deputatul Mușoiu a contribuit cu suma maximă admisă de lege: 130.000 de lei.
Ștefan Mușoiu deține o funcție importantă în Parlament, din 2020 fiind președintele Comisiei de afaceri europene din Camera Deputaților
Până să ajungă în Parlamentul României, Mușoiu a ocupat timp de două mandate (2008 – 2016) funcția de vicepreședinte la CJ Ialomița.
În timpul primului mandat de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ştefan Muşoiu a fost acuzat de fapte incompatibile cu funcția.
Astfel, în 2009 încheiat cu primăria Albeşti, condusă la vremea respectivă de un fost subprefect de Ialomiţa, Marin Constantin (fost primar PSD), un contract de asfaltare străzi în comuna mai sus amintită.
Presa locală susține că lucrările în valoare de 2,5 milioane lei au fost prestate de firma SAM GPL din Slobozia.
Pentru a evita problemele de integritate, lucrările au fost date în subantrepriză societăţii SC Cargo Slobozia, o firmă specializată în construcţii.
Mușoiu n-a reușit să evite scandalurile publice legate de contractele semnate de firmele sale cu statul.
În 2012, la scurt timp după ce a preluat cel de-al doilea mandat ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ştefan Muşoiu a fost audiat la Parchetul General într-un dosar de incompatibilitate deschis de Agenţia Naţională de Integritate.
Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, Ştefan Muşoiu se face vinovat de infracţiuni prevăzute de art. 253, indice 1, din Codul Penal, «prin semnarea de către soţia domnului Muşoiu Ştefan, în calitatea sa de asociat şi, respectiv, asociat şi administrator la SC SAM GPL SRL şi SC PROJECT CONSTRUCT SRL, a unui număr de 7 contracte, în valoare totală de 91.190,80 lei, între SC SAM GPL SRL, SC PROJECT CONSTRUCT SRL şi MUZEUL NAŢIONAL AL AGRICULTURII SLOBOZIA şi SC DRUMURI şi PODURI IALOMIŢA SA (instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa).
Prin Decizia Nr.1742/3.04.2014 a ICCJ, Mușoiu a fost declarat incompatibil. Irevocabil.