Baronul Laurențiu Nistor, contract de 63 milioane de lei pentru un ”băiat deștept” din Hunedoara

Publicat: 03 iul. 2024, 08:56, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Baronul Laurențiu Nistor, contract de 63 milioane de lei pentru un ”băiat deștept” din Hunedoara

La Hunedoara, circuitul apei în natură poate fi interpretat ca fiind circuitul banilor în comunitate. Consiliul Județean acordă contracte doar companiilor din județ, să nu cumva să se împrăștie resursele prin alte părți. Iar firmele respective sunt partenere de încredere ale politicienilor locali.

Consiliul Județean Hunedoara, condus de baronul Laurențiu Nistor, a acordat un contract de 63 milioane de lei pentru modernizarea drumului care duce de la Orăștie spre Costești și Sarmizegetusa Regia companiei Proactiv SRL din Călan, județul Hunedoara, controlată de omul de afaceri Gabriel Teodor Doda. Este acel drum care urcă spre cetatea dacilor din munții Orăștie.

Licitația a fost o formalitate, căci nu s-a mai prezentat nimeni. Doda este un apropiat al lui Nistor, nu doar prin faptul că firmele sale au obținut contracte cu autoritatea județeană, ci și prin acela că a făcut afaceri cu fiica baronului de Hunedoara, Ioana Liliana Bălan.

Subcontractanții, companiile Mira Mon Prestocom, controlată de familia Magaon, și Linial Electric, deținută de Liviu Marcel Isaconi, sunt tot din Hunedoara, ceea ce înseamnă că banii rămân în comunitate.

Doda, un băiat deștept din Hunedoara

Interesele financiare ale familiei Nistor se intersectează cu afacerile cunoscute sub numele de „băieți deștepți” din Hunedoara.

În 2010, în timp ce Laurențiu Nistor ocupa primul său mandat în Parlament, fiica sa, Ioana Liana Bălan (fostă Nistor), a achiziționat firma Drum Test SRL de la Proactiv SRL și de la Gabriel Teodor Doda, controversatul patron al grupului Drupo, pentru doar 200 de lei.

Doi ani mai târziu, Ioana Liana Bălan a restituit integral părțile sociale ale companiei. Conform Ziarului Văii Jiului, cealaltă fiică a lui Nistor, Irina Laura Nistor, a reprezentat interesele aceluiași grup de firme, controlat de Gabriel Teodor Doda, în calitate de consilier juridic.

Grupul de companii Drupo a obținut contracte publice importante de la Consiliul Județean Hunedoara. Cele mai mari acorduri-cadru au fost încheiate în primăvara anului 2020. De exemplu, firma Proactiv a câștigat trei licitații pentru lucrări de întreținere pe timp de vară pe rețeaua de drumuri modernizate a CJ Hunedoara, pe sectoarele de drum Orăștie, Hunedoara și Hațeg, cu o valoare totală de peste 322 de milioane de lei, echivalentul a 65 de milioane de euro.

În anul fiscal 2023, firma Proactiv a înregistrat o cifră de afaceri de peste 96,3 de milioane de lei și un profit de 3 milioane de lei. Drupo SRL, compania principală a grupului, a raportat în același an o cifră de afaceri de peste 101,2 milioane de lei și un profit net de aproape 12,6 milioane de lei.

O mare parte din aceste rezultate financiare se datorează relației pe care firmele lui Doda le au cu CJ Hunedoara.

Conform informațiilor din presă, Gabriel Teodor Doda a fost implicat într-un dosar de grup infracțional organizat, evaziune fiscală sau delapidare și a fost condamnat în 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru complicitate la delapidare, dar achitat definitiv în 2022 de către magistrații de la Curtea de Apel București.

Relația Nistor-Doda face obiectul unei investigații privind corupția transfrontalieră

Totodată, relația Nistor-Doda face obiectul unei investigații privind corupția transfrontalieră într-un caz de fraudă cu fonduri europene, în care prejudiciul estimat se ridică la aproximativ zece milioane de euro.

Procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, au desfășurat mai multe percheziții, inclusiv la Ovidiu Daniel Draia, un antreprenor din Hunedoara și proprietarul companiei Metalprod West.

Aceste percheziții au vizat licitațiile câștigate de firma hunedoreană Metalprod West, în parteneriat cu firma spaniolă Masecons 2010 SL, la Spitalul Orăștie și Apa Serv Valea Jiului, proiecte finanțate din fonduri europene.

Conform anchetei, licitațiile ar fi fost adjudecate pe baza unor documente și declarații falsificate, iar banii europeni ar fi fost obținuți prin mijloace frauduloase. Se investighează și implicarea a trei persoane și două companii, iar s-a dispus sechestrul pe bunuri în valoare de zece milioane de euro.

Metalprod West, controlată de Ovidiu Daniel Draia, a câștigat aceste licitații, iar apoi s-a remarcat o transferare de acțiuni către Proactiv SRL, companie deținută de Gabriel Teodor Doda, un apropiat al lui Laurențiu Nistor.

Investigațiile indică o posibilă implicare a lui Draia și Doda în activitățile companiei spaniole care au contribuit la obținerea contractelor frauduloase în valoare de cel puțin zece milioane de euro din fonduri europene.

Laurențiu Nistor, un baron foarte puternic

Laurențiu Nistor, un personaj dominant în Hunedoara, este unul dintre cei mai influenți și bogați baroni locali din zilele noastre. Reales recent în funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara și beneficiind de două pensii din partea statului român, inclusiv una specială de parlamentar în valoare de 142.000 de lei anual, Nistor își menține controlul asupra partidului la nivel local prin promovarea ginerelui său, Jean Florin Bălan, în diverse funcții de conducere în cadrul PSD Hunedoara. Fiica sa, Ioana Liana Bălan, care este căsătorită cu Jean Florin Bălan, este conectată, după cum am văzut mai sus la controversatul Gabriel Teodor Doda.

Laurențiu Nistor, în vârstă de 73 de ani, a fost recrutat de Securitate în anul 1970, la doar 19 ani, în timp ce lucra ca operator la Electrocentrale Deva – Mintia. Deși există informații despre recrutarea sa, nu s-a identificat nicio activitate specifică transmisă Securității, iar CNSAS nu îi atribuie calitatea de lucrător sau colaborator al acesteia. Cu o carieră politică variată, Nistor a ocupat diverse funcții, de la primar al localității Șoimuș până la deputat și președinte al Consiliului Județean Hunedoara în prezent.