Băsescu află azi dacă va mai avea sau nu vilă de protocol și SPP-iști
Fostul președinte Traian Băsescu va afla astăzi dacă va mai beneficia de vilă de protocol și SPP-iști. Magistrații de la Curtea de Apel București vor trebui să accepte sau să respingă cererea de recuzare a completului.
Mai mult de atât, dacă CCR îi va da câștig de cauză și va declara respectivul articol de lege neconstituțional, atunci Traian Băsescu va rămâne cu verdictul de colaborator al Securității, dar își va lua privilegiile înapoi.
În trecut, Curtea de Apel București a decis că litigiul dintre Băsescu și RA-APPS este o simplă evacuare, nu o chestiune de ține de anularea unui act administrativ.
În vara anului trecute fostul președinte Traian Băsescu a depus la Curtea de apel București o cerere de revizuire, prin care încerca să obţină anularea hotărârii judecătorilor după ce a fost declarat colaborator al Securităţii comuniste. Tot anul trecut, Instanţa supremă a decis printr-o hotărâre definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.
În luna octombrie, Traian Băsescu a renunțat la contestarea deciziei judecătorilor și practic a acceptat că a fost informator la Securitate.
Fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative la securitate
Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.
Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.
„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.