Băsescu face lumină: Nu aurul este adevărata valoare a tezaurului României de la Moscova
Fostul președinte Traian Băsescu spune că adevărata valoare a tezaurului României de la Moscova constituie nu neapărat cantitățile însemnate de aur ajunse pe mâna rușilor, ci altceva cu mult mai prețios.
Băsescu susține că de fapt zecile de tone de monede care au făcut parte din tezaur sunt cu mult mai prețioase decât aurul din care sunt realizate.
În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional aurul naţional (ce a inclus cantităţi însemnate de aur, obiecte de partimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei teritoriului naţional. După venirea comuniștilor la putere, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi.
Fostul președinte Traian Băsescu afirmă că o parte din tezaur s-a recuperat deja. Este vorba de lucrările de artă și documentele trimise la Moscova, care s-au întors acasă între anii 1934 și 1956. Aceasta înseamnă că, practic, rezoluția votată recent de deputații europeni vizează mai ales aurul.
„Tezaurul acesta a avut două componente. Una legată de lucrări de artă (…) documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești (…) și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. 91,5 tone de aur fin în monede în cea mai mare parte. Valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. Reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față pe o piață în care aurul joacă sus și jos. Există un document prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur”, a afirmat fostul președinte.
Rezoluția UE
Parlamentul European a adoptat, la mijlocul lunii martie, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal. Acesta a fost un vot istoric. Comisia Europeană şi alte instituţii europene s-au angajat să facă tot posibilul pentru a sprijini eforturile de recuperare a tezaurului românesc furat de ruși.
Rezoluția reprezintă primul document oficial european prin care se solicită Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Eurodeputații români și străini consideră că România nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului tezaur cultural.
Până acum, situaţia tezaurului românesc aflat la Moscova era necunoscută la nivelul instituţiilor europene. Banca Națională a României a oferit sprijinul necesar pentru a documenta în timpul elaborării acestei rezoluții a Parlamentului European pe chestiunea tezaurului României. BNR a publicat două volume complete în limba engleză prin intermediul cărora eurodeputații din Parlamentul European au fost puși în tema despre acest subiect sensibil din historia românilor.
În inventarele originale ale Băncii Naționale a României există date clare privind tezaurul monetar al României din perioada 1917. Este vorba de 1740 de lăzi care au fost depozitate în Sala Armelor din Palatul Kremlin cu o valoare echivalentă a 117 milioane lei – la valoarea epocii – sau în echivalate în aur cu greutatea de 70-93 de tone.
Rușii au mai primit de la partea română spre depozitate lingouri de aur, de platină şi de argint. În 1956, mimând un gest de bunăvoință, sovieticii au returnat mai puţin de 1%.