Bașkanul UAT Găgăuză din Moldova, a 3-a vizită la Moscova în ultimele luni. Acord cu Promsviazbank, sancționată de SUA
În ultimele două luni, bașkanul pro-rus al autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova, Evghenia Guțul și-a intensificat întâlnirile cu oficialii de la Kremlin, în aceste zile efectuând cea de a treia vizită la Moscova pentru a consolida relațiile Găgăuziei cu Rusia.
Bașkanul (guvernatorul – n red) Unității Teritoriale Autonome (UAT) Găgăuză din Republica Moldova, Evghenia Guţul şi preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov, se află în vizită la Moscova pentru a 3-a oară în ultimele două luni.
Guțul a anunțat că marți a semnat cu preşedintele băncii ruseşti Promsviazbank, Petr Fradkov, un acord pentru a le fi asigurat locuitorilor UAT Găgăuza accesul la utilizarea cardurilor ruseşti „MIR”: „Semnăm un acord de cooperare şi sprijin cu una dintre cele mai mari bănci ruse, Promsviazbank (…), care ne va ajuta să conectăm locuitorii Autonomiei cu infrastructura bancară rusă”, a scris Evghenia Guţul pe Telegram.
Potrivit acesteia, acordul va oferi fonduri suplimentare pentru circa 5.000 de angajați la stat şi peste 20.000 de pensionari din Găgăuzia.
Acțiune ostentativă a bașkanului Găgăuziei. Operatorul cardurilor MIR este vizat de sancțiunile SUA după invadarea Ucrainei
Semnarea acordului pentru introducerea în UAT Găgăuză a sistemului de plăți bancare cu cardurile MIR este încă o acțiune ostentativă a bașkanului Evghenia Guțul împotriva politicii Guvernului de la Chișinău, de apropiere de Uniunea Europeană și NATO.
Sistemul Naţional de Plăţi cu Cardul al Rusiei, operatorul cardurilor bancare MIR, alternativa rusească la cardurile Visa şi Mastercard, este din luna februarie vizată de sancţiunile impuse de SUA împotriva Rusiei după invazia lansată de aceasta în Ucraina în februarie 2022.
Pe 23 februarie 2024, Trezoreria Statelor Unite a anunțat introducerea sancțiunilor de blocare împotriva Sistemului Național de Carduri de Plată, operatorul MIR, care este deținut 100% de Banca Centrală a Federației Ruse.
Lansat la scurt timp după anexarea Crimeei și administrând peste 130 de milioane de carduri, sistemul MIR „este folosit pentru a eluda sancțiunile și a restabili legăturile rupte cu sistemul financiar internațional”, se arată într-un comunicat al Trezoreriei Statelor Unite.
Evghenia Guțul susține că Rusia este „prieten și apărător al găgăuzilor”
Evident, Evghenia Guțul, o apropiată a lui Ilan Shor, susține că semnarea acordului este un moment istoric al apropierii Găgăuziei de Rusia și o luptă câștigată în războiul rece declarat de autoritățile de la Comrat președintei Maia Sandu și Guvernului de la Chișinău.
„Aceste măsuri vor face posibilă depășirea blocadei economice a Chișinăului și aducerea de fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor noastre sociale, de infrastructură și economice. (…) Chișinăul intimidează pur și simplu investitorii care au decis să lucreze în autonomie”, susține Evghenia Guțul.
Concluzia bașkanului este că Rusia i-a salvat pe locuitorii Găgăuziei de la un dezastru: „Este un moment foarte important pentru noi. Rusia a salvat din nou poporul nostru şi a confirmat statutul său de prieten şi apărător al găgăuzilor”.
În februarie, prima vizită la Kremlin. Guțul a cerut facilitarea exporturilor Găgăuziei în Rusia, gaz rusesc la preț redus și sistemul MIR
Semnarea acordului pentru introducerea sistemului de plăți MIR are loc la două luni după ce Evghenia Guțul a cerut acest lucru conducerii la vârf a Federației Ruse.
În februarie, bașkanul Evghenia Guțul și preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov au efectuat prima vizită la Moscova. După unele surse atunci a avut loc o primă întâlnire și cu Vladimir Putin, dar știrea nu a fost confirmată. A fost mediatizată întâlnirea pe care Guțul a avut-o cu șefa Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, căreia i-a solicitat trei facilități pentru Găgăuzia: tratament comercial preferenţial pentru produsele găgăuze exportate în Rusia, preţuri reduse pentru gazul rusesc și carburanți şi accesul la sistemul de plăţi MIR.
În mai puțin de două luni, este rezolvată problema tratamentului preferențial pentru exporturile Găgăuziei în Rusia și introducerea sistemului de carduri MIR.
„Prieteni, după cum vă amintiți, în martie am plecat în Rusia cu trei cereri principale. Mai întâi – am cerut conducerii ruse să acorde concesii exportatorilor noștri găgăuzi pentru furnizarea de bunuri către Rusia. Al doilea este de a oferi rezidenților autonomiei noastre o reducere la benzină. Al treilea este accesul la infrastructura de plăți rusească. (…) Toate cele trei puncte funcționează activ și sunt încântată să anunț primele rezultate”, a postat Evghenia Guțul.
Zece regiuni din Rusia, printre care Regiunea Sankt Petersburg și Regiunea Moscova, au semnat un acord de cooperare cu Găgăuzia pentru importarea din Găgăuzia a unor produse alimentare, sucuri și vinuri.
În martie, Guțul s-a întâlnit la Soci chiar cu Vladimir Putin. „Vrem să ne prietenim cu Federaţia Rusă”, a explicat ea
Pe 8 martie, bașkanul UAT Găgăuze s-a deplasat la Soci, unde s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. S-ar putea spune că a fost o întâlnire extrem de importantă dată fiind dorința lui Putin de a destabiliza Republica Moldova folosindu-se de ostilitatea autorităților de la Comrat față de președinta Maia Sandu și Guvernul de la Chișinău, ostilitate care a luat o amploare fără precedent după ce a fost aleasă bașkan Evghenia Guțul, de la partidul lui Ilan Shor, partid care a fost scos în afara legii.
La Soci, Evghenia Guțul i-a prezentat lui Putin cât de tensionate sunt relațiile sale cu Chișinăul:
„Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a discutat cu mine despre o problemă regională și geopolitică complexă, al cărei epicentru se află Găgăuzia noastră. L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care ne răzbună pentru poziția civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul pas cu pas ne ia puterile, restricționează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara.
Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor noastre legale pe arena internațională”, a postat Evghenia Guțul pe contul său de facebook.
A doua zi, când a sosit pe Aeroportul din Chișinău a fost întrebată de jurnaliști care a fost scopul întâlnirii sale cu Putin, iar răspunsul Evgheniei Guțul a fost tranșant:
„Pentru că nu considerăm că Federaţia Rusă ne este duşman. Vrem să ne prietenim cu Federaţia Rusă”!