Bătaie pe românii cu 8 clase: Joburi de la agent de pază, până la casier
Lipsa forței de muncă a făcut ca până și românii fără școală să ajungă la mare căutare în meserii altădată cotate bine în piață. Așa că nici nu mai este de mirare că angajatorii se întrec în oferte chiar și pentru cei cu 8 clase și fără experiență, transformați peste noapte în agenți de pază sau casieri. Unii chiar n-au pretenții nici măcar atât.
Nu doar firmele mici apelează la această soluție, ci și societățile mari. Complexul Energetic Oltenia, de exemplu, angajează nu mai puțin de 185 agenți de pază pentru carierele din zona Rovinari, anunțul fiind postat pe AJOFM Gorj. Doritorii trebuie să aibă studii gimnaziale, în principal.
Nu este, însă, singurul anunț de acest fel. Tot cu minimum 8 clase se caută agenți de securitate și pentru un obiectiv din zona Crângași din Capitală, salariul fiind de 11,5 lei net pe oră.
Iată și care sunt cerințele pentru cei interesați: minim 8/12 clase, persoană serioasă, punctuală, cu simț civic dezvoltat. De asemenea, nu este necesară calificare de agent pază/atestat. Pe lista responsabilităților se află: programul flexibil de 8 ore/zi, 12/24-12/48 sau alte variante agreate de comun acord. Printre atribuții se numără verificarea documentelor aferente distribuției de marfă/verificarea concordanței dintre bonul aferent cumpărăturilor realizate și cantitatea fizică, aflată în posesia clientului, monitorizarea accesului în cadrul obiectivului etc.
La beneficii sunt trecute următoarele: pachet salarial aferent responsabilităților – 11,5 lei net/ oră, decontare analize medicale aferente angajării, echipament de lucru gratuit, curs calificare agent pază și ordine gratuit, precum și bonusuri acordate trimestrial, în funcție de atingerea obiectivelor.
Casier la magazine
Greu de găsit sunt și casierii sau lucrătorii comerciali din magazine. În Timiș de exemplu, un angajator caută salariați pentru magazin – casier și lucrător comercial cu și fără experiență în domeniu, conform unui anunț postat pe un site de specialitate.
Cerințe: minimum 8 clase și disponibilitate la lucru în două schimburi și se oferă un venit lunar total net de 2.400 lei net, tichete de masa în valoare de 600 lei, dar și transport la locul de muncă.
Sunt, însă, și multe companii, care nu fac nicio referire la nivelul de instruire al candidaților, mai ales în zona de servicii.
Sectoare deficitare în România
Printre sectoarele cu cel mai mare deficit al forței de muncă se nimără industria IT, construcțiile, agricultura, HoReCa și retailul.
Pentru a suplini acest deficit, Guvernul a aprobat aducerea unui contigent nou de 100.000 de muncitori străini în 2023.
În 2022, au fost înregistrate aproximativ 80.000 de contracte între companii locale și muncitori străini, proveniți în general din Asia. Numărul firmelor care au angajat străini depășește 11.000, comparativ cu 5.000, în 2021.
Citeste si Șeful Profi: Pentru 100 lei, un angajat cu salariul minim se mută pe loc