Băuturile alcoolice care nu îngrașă. Pot fi consumate cu încredere, au un „impact minim asupra siluetei”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Bauturile-alcoolice-care-nu-ingrasa.-Pot-fi-consumate-cu-incredere-au-un-22impact-minim-asupra-siluetei22.jpg)
Cu ocazia sărbătorilor și minivacanțelor, mulți se întreabă dacă un pahar de alcool poate sabota eforturile pentru o siluetă armonioasă. Nutriționistul Mihaela Bilic explică, într-un mesaj detaliat postat pe rețelele sociale, că alcoolul, consumat cu moderație, poate avea chiar efecte benefice asupra stării de bine. Care sunt băuturile alcoolice care nu îngrașă.
Băuturile alcoolice prietenoase cu silueta
Aceasta a subliniat că alcoolul are un efect anxiolitic mai eficient decât mâncarea, contribuind la instalarea unei stări de relaxare și bună dispoziție. Totuși, cheia este să nu se depășească 1-2 pahare de vin, pentru a ține sub control aportul caloric și a nu afecta silueta.
Mihaela Bilic recomandă vinul ca fiind cea mai sigură alegere pentru cei care doresc să ciocnească un pahar fără să-și facă griji pentru kilogramele în plus. Un pahar de vin conține aproximativ 80 de calorii, ceea ce îl transformă într-o opțiune mult mai prietenoasă față de alte băuturi alcoolice.
Specialista mai atrage atenția că băuturile tari și cocktail-urile sunt mult mai problematice pentru siluetă. Cocktail-urile, în special, sunt adevărate capcane calorice, din cauza siropurilor de zahăr pe care le conțin. De asemenea, consumul excesiv de alcool tare poate duce la schimbări metabolice care favorizează acumularea de grăsime.
Vinul alb, vinul roze servit cu gheață, Prosecco-ul și șampania rămân cele mai bune alegeri pentru cei care vor să se răsfețe fără să își facă griji pentru calorii în exces.
„Ce sărbătoare e aia fără un strop de alcool? Consumăm alcool pentru că ne place sau pentru că ajută la digestie? Să fie bere, vin sau tărie? Și care e porția corectă? Alcoolul are un efect anxiolitic, de inducere a unei stări de relaxare. Și o face mai eficient decât mâncarea.
Singura condiție este să ne limităm la 1-2 pahare de vin, în felul ăsta aportul caloric nu ne pune în pericol silueta. Băuturile alcoolice tari și cantitatea mare de alcool au efect invers: accentuează tristețea și schimbă metabolismul spre sinteza de grăsimi.
Cea mai sigură variantă este vinul, cu 80 cal/pahar, iar cea mai neinspirată alegere sunt cockteil-urile, pentru că au sirop de zahăr. Vinul alb/roze cu gheață și bulele, adică Prosecco și șampania, rămân variantele cu satisfacție maximă și impact minim pe siluetă.
Care sunt diferențele dintre tipurile de alcool? Vinul roșu poate avea efect protector cardio-vascular doar atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi)”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Berea, între prieten și dușman
În ceea ce privește berea, Mihaela Bilic nu o condamnă complet, dar atrage atenția că excesul poate duce la celebrul fenomen al „burții de bere”. Explicația științifică stă în faptul că cerealele fermentate din bere stimulează secreția de insulină, favorizând astfel acumularea de grăsime pe abdomen.
Totuși, nutriționistul ține să puncteze că nu o bere consumată ocazional duce la îngrășare, ci cantitățile mari, de ordinul litrilor.
Un aspect mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, este legat de utilizarea berii la frăgezirea cărnii pentru grătar. Mihaela Bilic citează studii care arată că marinarea cărnii în bere reduce considerabil nivelul de substanțe toxice formate în timpul preparării pe grătar, în comparație cu marinarea în vin.
De altfel, berea brună are cel mai puternic efect protector, reducând cu până la 68% formarea hidrocarburilor aromatice policiclice, substanțe cu potențial cancerigen.
„Digestivele cu gust amar ajută digestia pentru că stimulează secreția de bilă, dar și cafeaua poate să facă asta! De reținut că berea face burtă, fenomenul este descris în toate cărțile de nutriție: cerealele fermentate din bere duc la sinteză crescută de insulină cu acumulare de grăsime pe abdomen. Dar cantitatea face diferența, nu ne îngrășăm de la o bere, ci de la un litru de bere!
Și dacă n-ați știut, aflați că berea e cea mai bună cu carne la grătar… nu de băut, ci de frăgezit! Un studiu privind influența marinării în vin versus marinarea în bere a cărnii arată că după 6 ore de marinare conținutul de amine aromatice testate prin cromatografie HPLC s-a redus cu 40% respectiv 88%, iar din punct de vedere senzorial carnea marinată în bere și apoi prăjită a întrunit cel mai ridicat scor de siguranță.
În ceea ce privește frigerea pe grătarul cu cărbune, unde există cel mai risc de formare a hidrocarburilor aromatice policiclice, un alt studiu a arătat că marinarea în bere pilsner, bere pilsner fără alcool și bere brună are efecte diferite, după cum urmează: berea brună a prezentat cel mai puternic efect inhibitor în ceea ce privește formarea HPA (68%), urmată de berea Pilsner fără alcool (36,5%) și în cele din urmă de berea Pilsner (29,5%). Explicația este efectul protector al flavonoizilor și a altor fitonutrienți prezenți în băuturile fermentate. Trăiască berea!”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.