Optimism: Banca Centrală Europeană (BCE) îmbunătățește prognoza economică pentru zona euro
Evoluția economiei din zona euro în acest ar putea fi mai bună decât se preconiza la începutul pandemiei. Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătățit estimările economice, dar a menținut prognoza de inflație negativă până în 2021.
BCE estimează o contracție economică a zonei euro de 8% pentru 2020, după ce prognoza o scădere de 8,7%. Anul viitor, economia zonei euro va crește cu 5% conform estimărilor, mai puțin decât majorarea cu 5,2% din prognozele anterioare, conform Reuters.
„Datele pe care le primim sugerează o redresare, dar redresarea este în continuare afectată de incertitudine”, spune preșdintele BCE, Christine Lagrande.
BCE estimează o rată medie a inflaţiei în zona euro de 0,3% anul acesta, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2% în luna august 2020, de la un nivel de 0,4% în luna iulie.
Inflația negativă, un risc major
Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Problemele se intensifică după ce euro s-a apreciat cu 8% faţă de dolar, erodând competitivitatea exporturilor şi reducând inflaţia, deoarece importurile devin mai ieftine.
Lagarde şi-a exprimat îngrijorarea privind actuala apreciere a euro şi a dat asigurări că BCE monitorizează cursul de schimb şi în special impactul asupra inflaţiei.
„Consiliul guvernatorilor BCE a discutat aprecierea euro. Mandatul nostru îl reprezintă stabilitatea preţurilor şi, cu siguranţă, în măsura în care aprecierea euro exercită presiuni negative asupra inflaţiei, trebuie să monitorizăm cu atenţie o astfel de problemă. Dar, aşa cum ştiţi, nu stabilim cursul de schimb”, a explicat şeful BCE.
De asemenea, Banca Centrală Europeană a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie. Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.