Beatrice Mahler avertizează: Boala X, un pericol global ignorat de autoritățile române

Publicat: 11 dec. 2024, 13:08, de Andrei Ceausescu, în Sănătate , ? cititori
Beatrice Mahler avertizează: Boala X, un pericol global ignorat de autoritățile române

Fostul manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a lansat marți seară un avertisment public privind un nou pericol medical global: Boala X.

Potrivit acesteia, afecțiunea, despre care se știe că se transmite pe cale aeriană, a cauzat deja 71 de decese dintr-un număr mai mic de 500 de cazuri raportate în întreaga lume. Declarațiile medicului subliniază lipsa de informare și pregătire din partea autorităților sanitare române, pe fondul unei crize ce necesită răspunsuri urgente.

Simptomele și impactul bolii X

Pe pagina sa de Facebook, Beatrice Mahler a detaliat simptomele și gravitatea bolii. În primele zile, simptomele se aseamănă cu cele ale unei gripe comune: febră, dureri de cap, tuse și dificultăți de respirație. Însă, evoluția bolii este severă, ducând la anemie acută care necesită transfuzii de sânge.

„Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri. Congo, căci acolo a apărut boala X, a cerut ajutor internațional pentru pacienți, dar și pentru a identifica cine produce boala,” a scris Mahler.

Un sistem sanitar nepregătit

În același mesaj, medicul și-a exprimat îngrijorarea că România nu este pregătită să facă față unei crize de acest tip. Ea a acuzat lipsa de informare din partea Ministerului Sănătății, în ciuda avertismentelor lansate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Sunt medic în cel mai mare spital de boli respiratorii din România, iar această informare nu am primit-o, deși World Health Organization (WHO) atrage atenția că vorbim de o afecțiune respiratorie. Poate nu se consideră important ca spitalele să fie pregătite pentru situații dificile,” a subliniat Mahler.

Critici la adresa autorităților

Beatrice Mahler a criticat direct prioritățile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pe care îl acuză că nu se concentrează pe sănătatea publică. Ea a făcut referire la experiențele din debutul pandemiei de COVID-19, când măsurile insuficiente au dus la pierderea încrederii în sistemul sanitar.

„La începutul pandemiei, am fost întrebată o singură dată care este părerea mea. Am subliniat că trebuie informare și nu panică, că trebuie să avem spitale pregătite și noi nu eram… și nu suntem nici acum… Cu tristețe am constatat atunci că părerea mea nu a contat, iar consecințele au fost devastatoare,” a declarat ea.

Congo, aparent departe, dar riscurile sunt globale

Deși Boala X a fost detectată în Congo, Mahler atrage atenția că „nivelul de alarmă internațional este scăzut pentru România”, ceea ce nu ar trebui să justifice lipsa de acțiune.

„Informarea este esențială și obligatorie pentru instituțiile statului, către noi, medicii, și către toată populația României,” a concluzionat medicul.

Lipsa unui plan național de răspuns

Apelul Beatricei Mahler aduce în prim-plan o problemă mai largă a sistemului sanitar românesc: incapacitatea de a reacționa rapid și eficient la crizele de sănătate publică. Lipsa unui plan bine stabilit și comunicarea deficitară pun în pericol nu doar medicii, ci și întreaga populație.