Bebelușii nevaccinați împotriva rujeolei, în fața unui pericol real. Dr. Mihai Craiu susține că vaccinul este vital

Publicat: 25 apr. 2025, 21:30, de Corina Oprea, în Sănătate , ? cititori
Bebelușii nevaccinați împotriva rujeolei, în fața unui pericol real. Dr. Mihai Craiu susține că vaccinul este vital

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile reale și dramatice pe care le presupune rujeola – în special pentru bebelușii care nu au apucat să fie vaccinați. Specialistul subliniază că acești copii sunt mult mai vulnerabili și dezvoltă mult mai des forme severe ale bolii, uneori chiar fatale.

Mihai Craiu trage un semnal de alarmă

Rujeola, cunoscută în limbaj popular ca pojar, este adesea considerată o boală benignă a copilăriei. Dar, în realitate, poate deveni extrem de agresivă, mai ales pentru sugarii care nu sunt protejați de vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). Bebelușii – expuși fără apărare

Medicul atrage atenția asupra unei realități triste: bebelușii care contractează rujeola înainte de a împlini vârsta necesară pentru vaccinare – aproximativ 12 luni sau, în cazuri speciale, 9 luni – riscă nu doar complicații severe, ci chiar moartea.

Dr. Craiu a dat exemplul ultimului val epidemic de rujeolă din România, când peste 20 de copii au murit, majoritatea fiind prea mici pentru a fi vaccinați sau nevaccinați din alte motive.

„Aceștia fac mult mai des forme grave și ar putea muri. Precum cei peste 20 de copii care au murit în România la ultimul val epidemic”, atrage atenția medicul pediatru

Rujeola- complicații tăcute, dar devastatoare

Pe lângă pericolul imediat, rujeola mai ascunde un inamic întârziat: panencefalita sclerozantă subacută (PESS), o afecțiune neurologică rară, dar fatală, care poate apărea la 6-7 ani după ce copilul a trecut, aparent fără probleme, prin boala acută.

Potrivit medicului, aproximativ 0,1% dintre copiii care fac rujeolă pot dezvolta această boală degenerativă. Mai grav, aceasta poate fi uitată până când apar simptomele devastatoare, iar părinții nici nu mai asociază suferința copilului cu rujeola de ani în urmă. Mihai Craiu recunoaște că a văzut mai multe cazuri de acest tip și le descrie ca fiind „impresionante și copleșitoare”.

Vaccinul salvează, dar doar dacă e făcut la timp

Un alt aspect subliniat cu fermitate de Dr. Craiu este eficiența vaccinului ROR, dar și limita sa: vaccinul funcționează doar dacă este administrat înainte de îmbolnăvire. Odată ce rujeola a fost contractată, vaccinul nu mai poate preveni apariția PESS sau alte complicații.

Medicul amintește un studiu românesc care a analizat 90 de cazuri de copii cu această formă neurologică gravă. Dintre ei, 10 fuseseră vaccinați după boala acută – dar nu a mai avut niciun efect. A fost, pur și simplu, prea târziu.

Mihai Craiu evită să dea ordine părinților, precizând că decizia de a vaccina sau nu aparține fiecăruia. Dar insistă că este o decizie care trebuie luată informat, cu toată responsabilitatea. Nu e vorba doar de o alegere individuală, ci de protejarea unei comunități întregi, în special a celor care nu se pot apăra singuri – bebelușii și copiii bolnavi.

„Uneori și uităm de pojar până la acel moment, dacă a fost o formă ușoară de boală.

Am văzut astfel de cazuri. Mai multe. În urmă cu ani de zile. Și este absolut … impresionant. (…) Unii părinți români când apare boala se gândesc la complicații.

Și solicită ulterior vaccinul… Dar este prea târziu pentru a preveni PESS! O dovedesc cei 10 copii vaccinați ulterior bolii acute din studiul nostru românesc. Din cei 90 de copii cu PESS, 10 fuseseră ulterior vaccinați și tot a fost prea târziu. Vaccinul funcționează DOAR înainte de boala acută!

În concluzie NU vă spun ce trebuie să faceți. Este doar decizia dumneavoastră.”, adaugă dr. Mihai Craiu.