BEC reacționează ferm. Procesul electoral nu se oprește

Publicat: 24 apr. 2025, 21:03, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
BEC reacționează ferm. Procesul electoral nu se oprește
Sursa foto: Inquam Photos - George C. / Biroul electoral central.

Biroul Electoral Central (BEC) a reacționat ferm și rapid după ce Curtea de Apel Ploiești a decis să suspende o hotărâre a Curții Constituționale a României (CCR) privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Într-un comunicat transmis joi, BEC a transmis că această decizie nu produce niciun efect concret asupra procesului electoral aflat în desfășurare.

BEC face clarificări

Instituția a explicat că efectele hotărârii CCR s-au materializat deja printr-o decizie proprie – Decizia BEC 2024 – care a fost contestată legal, dar a rămas definitivă. În plus, BEC subliniază că alegerile continuă în baza Ordonanței de Urgență nr. 1 și a Hotărârilor de Guvern aflate în vigoare, acte normative care se bucură de prezumția de legalitate.

„Suspendarea Hotărârii CCR nu își produce efecte întrucât efectele ei s-au materializat prin Decizia BEC 2024 care a fost contestată și rămasă definitivă. OUG 1 și HG se bucură de prezumția de legalitate. În aceste condiții, decizia Curții de Apel Ploiești nu are niciun efect. Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României”, a mai transmis BEC.

Tudorel Toader: o decizie care sfidează Constituția

Fost judecător la Curtea Constituțională și fost ministru al Justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a reacționat dur la situație. El a declarat că decizia Curții de Apel este inadmisibilă, întrucât încalcă în mod flagrant normele constituționale privind rolul și autoritatea CCR. Toader a subliniat că judecătorul care a pronunțat suspendarea nu a făcut decât să își promoveze numele în spațiul public, chiar și cu prețul unei decizii care, în opinia sa, nu are niciun temei legal.

Prin aceste afirmații, fostul magistrat atrage atenția asupra unui pericol major: dacă deciziile Curții Constituționale pot fi contestate sau suspendate de instanțe inferioare, atunci întreaga arhitectură a statului de drept este pusă sub semnul întrebării.

„Judecătorul care a pronunţat o astfel de decizie (de suspendare a deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie 2024 – n.r) a reuşit să pună în discuţia publică numele său, chiar dacă printr-o decizie inadmisibilă, în afara exigenţelor legale constituţionale”, transmite Tudorel Toader.