Belarusul amenință Polonia și UE. Provocările s-au înmulțit
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2021/10/granita-Polonia-Belarus.jpg)
Rușii, susținuți de aliatul lor credincios, dictatorul belarus Lukașenko, au lansat o operațiune împotriva Poloniei care se așteaptă să aibă finalul în această toamnă, potrivit reprezentanților opoziției din Belarus, citați de dgp.pl.
O schimbare majoră a avut loc recent la granița polono-belarusă. După câțiva ani de relativ calm, presiunea migratorie s-a intensificat din nou de la începutul acestui an. Potrivit datelor furnizate de trupele de grăniceri poloneze, 480 de încercări de a intra în Polonia din partea belarusă au fost împiedicate doar în weekendul trecut. Lunea trecută numărul a fost de 70, marți de 110, iar miercurea trecută de 50, arată Warsaw Voice.
Potrivit lui Pavel Latușka, un lider al opoziției din Belarus aflat în prezent în Polonia, aceasta face parte dintr-un plan pe care Belarusul lui Lukașenko îl pune în aplicare în numele Rusiei. Acesta este unul dintre elementele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece acesta face parte din angajamentele pe care Lukașenko și le-a luat față de Putin. Sarcina lui acum este să întărească presiunea asupra aliaților Ucrainei. Este vorba și despre destabilizarea graniței Uniunii Europene, ceea ce se așteaptă să crească reticența societăților europene de a sprijini Ucraina, spune Pavel Latușka.
Dar, acesta nu este sfârșitul planurilor întocmite la Kremlin și Minsk, în care Poloniei i s-a atribuit un rol important. La urma urmei, forțarea graniței poloneze ar afecta confortul rezidenților din alte țări europene, care ar trebui să ia măsuri drastice dacă mii de migranți ar începe să călătorească spre vest.
O astfel de destabilizare a Uniunii Europene, conform planului Rusiei și al lui Lukașenko, ar putea duce la intensificarea controalelor la frontieră în interiorul Uniunii și suspendarea zonei Schengen, avertizează opoziția din Polonia.
Presiunea asupra Poloniei exercitată în 2021 s-a încheiat cu atacul rusesc asupra Ucrainei
Cu amintirea toamnei anului 2021 și asaltul real al migranților la granița de est a Poloniei, când mii dintre ei, venind din Orientul Mijlociu au încercat să intre în Uniunea Europeană, este greu de rezistat impresiei că situația de astăzi începe să semene cu cea de acum patru ani.
Pe atunci, presiunea asupra Poloniei s-a încheiat cu atacul rusesc asupra Ucrainei. Acum mulțimile de migranți apar din nou, iar primele exerciții ruso-belaruse West 2025 de la atacul asupra Ucrainei sunt planificate pentru această toamnă.
Conform informațiilor furnizate de Polonia, exercițiile urmează să se desfășoare în trei etape – primul exercițiu va fi la granița cu Belarus, Lituania și Polonia, adică în apropierwa Cordorului Suwałki, iar al doilea este la granița Poloniei, Belarusului și Ucrainei. În acest fel, rușii vor să determine Ucraina să-și mute rezervele pentru a proteja granița cu Belarus, iar Occidentul să direcționeze rezervele pentru a-și proteja granițele, susține opoziția.
La manevre vor lua parte trupele belaruse și ruse. Presa independentă din Belarus și Rusia raportează că pot participa până la 100.000 de soldați.
În 2021, după manevre similare, trupele ruse nu s-au retras de pe teritoriul Belarus și deja în decembrie 2021 a fost luată decizia de a efectua exerciții neanunțate „Allied Resolve 2022”. În timpul acestor manevre, rușii au invadat Ucraina din Belarus, printre altele, și au încercat să ia calea cea mai scurtă către Kiev.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat în februarie că Rusia vrea să pregătească 15 divizii în acest an pentru a „întări direcția belarusă”. „Vor fi în Belarus. Vorbim de 100.000 până la 150.000 de oameni”, a susținut președintele ucrainean. „Se pot muta în Ucraina, așa cum au făcut în 2022, dar și în Polonia sau în statele baltice”, a adăugat el.
Scenariu similar și în 2008, împotriva Georgiei
Mai putem aminti de manevrele Caucaz-2008, care au constituit și o acoperire pentru agresiune și mobilizare a trupelor la granița cu Georgia, spune Wojciech Lorenz, coordonatorul programului „Securitate Internațională” la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale (PISM), pentru rp.pl. Rușii au folosit apoi exercițiile militare pentru a invada Georgia.
Rusłan Soszyn, autorul articolului din rp.pl, se întreabă dacă Rusia poate crea un al doilea front în situația actuală a războiului aflat în desfășurare din Ucraina.
Cea mai mare amenințare este că trupele dislocate de Rusia vor rămâne în Belarus în mod permanent, potrivit expertului PISM Wojciech Lorenz. De asemenea, manevrele vor fi folosite pentru a submina credibilitatea NATO sub pragul agresiunii armate deschise, consideră expertul.